Na nutriční terapeutku Ladu Noskovou jsem narazila vlastně náhodou. Zrovna jsem řešila, co udělám se svojí stále stoupající váhou a narazila na její rozhovor v časopise Exkluziv. Zaujala mě natolik, že jsem se k ní objednala. Hned na první schůzce mi řekla památnou větu: Venuše, musíte vzít jídlo ve vaší rodině do rukou vy a všechno okolo se změní. A všechno se změnilo.  Jídlo si doma užíváme a nemusíme řešit neustálé výkyvy váhy! A postoj k jídlu změnilo i mé okolí, přátelé i kolegové. Tak si zkuste podle Lady udělat výborné, zdravější cukroví a užít si Vánoce bez kil navíc.

Datlové koule s marcipánem a goji

Ingredience:

  • 100 g mandlové mouky
  • 180 g datlí
  • 60 g zlatých rozinek
  • 30 g černých rozinek
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • 1 čl mletého nového koření
  • 1/2 čl mleté skořice
  • 12 brusinek na ozdobu
  • 12 goji na ozdobu

Marcipán:

  • 25 g oloupaných mandlí (namoče po dobu nejméně 2 hodiny, nebo přes noc)
  • 30 ml javorového sirupu
  • 8 čl mandlového mléka (potřeba pouze v případě, že směs nedrží pohromadě) nebo 15 čl proteinového prášku (pokud je směs naopak moc řídká)
  • 1/2 čl spirulina powder

Všechny ingredience kromě brusinek a goji na dekoraci dáme do kuchyňského robotu a mixujeme, až směs začne držet pohromadě. Pak ze směsi uválíme 12 malých kuliček a uložíme do lednice.

Marcipán:
Do kuchyňského robotu nasypeme namočené a oloupané mandle, přidáme sirup a mixujeme, až se vytvoří hustá pasta. Když pasta nedrží pohromadě, přidejte 8 lžic mandlového mléka.  Přidejte spirulinu a znovu mixujte. Pak ze zeleného marcipánu vymodelujte malé lístečky na ozdobu. Přitiskněte lísteček na kouli společně s goji a brusinkou.

Rýžové tofu košíčky

Ingredience:

  • 190 g tofu natural
  • 30 g sezamového oleje
  • 60 g rýžového sirupu
  • 50 g rýžové mouky
  • 30 g nastrouhaného kokosu
  • čokoláda a nasekané pistácie na ozdobu

Tofu rozmixujte se sezamovým olejem a rýžovým sirupem. Přidejte rýžovou mouku a strouhaný kokos. Vypracujte těsto. Z těsta vytvořte stejné kousky a ty vtlačujte do vymaštěných formiček na košíčky. Naplňuje je celé až po okraj. Formičky naskládejte na plech a při 200 st pečte 15–20 min. Hlídejte je! Upečené košíčky po mírném vychladnutí vyklepněte z formiček a přemístěte na tácek. Potřete je rozpuštěnou čokoládou a posypejte sekanými pistáciemi. Uvidíte, jak rychle zmizí…

Jáhlové kuličky

Ingredience:

  • 100 g jáhel
  • 3 lžíce medu
  • 50 g oříškového másla
  • 100 g kokosu
  • sušené meruňky
  • mleté oříšky na ozdobu

Jáhly spařte horkou vodou, abyste se zbavili hořké chuti na povrchu jáhel. Dejte je vařit, dokud se nerozvaří. Uvařené měkké jáhly nechejte vychladnout. Pak do nich vmíchejte med, oříškové máslo a kokos. Vypracujte těsto.

Pokud se nám zdá těsto příliš řídké, přidejte ještě kokos. Z těsta tvořte kuličky, do každé zabalte kousek sušené meruňky a kuličku obalte v jemně namletých oříšcích.

Lada Nosková

Mgr. Lada Nosková už šestnáct let učí jako nutriční terapeut své klienty jíst. Jíst zdravě, vyváženě a hlavně chutně. Klade důraz na kvalitní suroviny a perfektně vyladěnou skladbu stravy. Klienti tento systém stravování milují.

Jako majitelka nutriční poradny Diet Plan a online výživové poradny MyDiet.cz má mnoho zkušeností, o které se s vámi ráda poděli.

Lada také vydala kuchařku Štěstí na talíři. Proč Štěstí na talíři? Protože, když víte „jak na to“, odpadá stres “co máte jíst”. Díky kuchařce začnete vařit zdravě a zároveň velmi chutně. Vaše rodina se k vašemu jídelníčku připojí, protože máte na talíři vždy větší dobrotu než oni. V kuchyni to voní, všichni si užíváte zdravá jídla a vy hubnete. Přátelé, kteří k vám přijdou na večeři, se jen olizují a prosí o recept. Začínají vám zářit oči, kamarádi vás chválí, jak úžasně vypadáte. Koupíte si novou sukni nebo kalhoty a najednou si uvědomíte, jak jste šťastná. Kuchařku koupíte v knihkupectvích nebo zvýhodněně zde: https://stestinataliri.cz

 

Foto: Lada Nosková

Šéfredaktorka časopisů POPCORN, Top dívky a webu ŽenyDívky.cz.