Kdo by ji neznal, zázrak, kterým se může pochlubit většina domácností je obyčejná cibule. Je úžasné, jak dlouho vydrží čekat na své upotřebení v čerstvém a chutném stavu a zachovat si zároveň své léčebné účinky. Působí i jako afrodiziakum.
Cibule je používána při vaření jako zelenina či koření. Při loupání, krájení či smažení cibule se uvolňuje dráždivá slzotvorná látka, těkavý propathial S-oxid, existuje mnoho návodů, jak pálení očí při krájení cibule předejít – například krájení cibule pod vodou či průběžné vlhčení cibule během krájení, nošení ochranných brýlí či kontaktních čoček, použití co nejostřejšího nože.
Cibule jako antibiotikum i zásobárna vitamínů
Z lékařského hlediska je hlavní užití cibule při nechutenství, arterioskleróze, potížích zažívání, vysokém krevním tlaku, zánětech ústní dutiny a hltanu, sirnaté sloučeniny působí bakteriostaticky a obsažené flavonoidy a fytoncidy protizánětlivě.
Cibule obsahuje zejména vitamíny řady B, vitamín C i celou řadu bioaktivních enzymů, tepelnou úpravou se bohužel tyto látky značně znehodnocují. Z již o něco stabilnějších minerálů obsahuje cibule vápník, draslík, sodík, železo a síru.
Při prvním náznaku chorob dýchacích cest, snězte cibuli. Další rozkrájejte a dejte do místnosti, ve které se nacházíte. Cibule vyčistí vzduch v místnosti od choroboplodných bakterií. Tuto cibuli již nekonzumujte, vstřebáním bakterií se stává toxickou. Působí preventivně proti oparu. Podporuje růst vlasů, jejich kvalitu a sílu.
Posiluje slabé nehty. Léčí zánět středního ucha. Podporuje chuť k jídlu, zvyšuje sekreci trávících šťáv v žaludku a ve střevech, dále sekreci žluče a enzymů slinivky. Dezinfikuje střeva, ničí střevní parazity. Léčí hemeroidy. Z gynekologických problémů léčí trichomoniázní výtok. Posiluje srdce a krevní oběh, zpevňuje cévní stěny. Čistí krev, podílí se na krvetvorbě a zvyšuje prokrvování. Snižuje krevní tlak, hladinu cukru a tuku v krvi.
Jak lze cibuli využít
Šťávu ze syrové cibule smíchat s medem v poměru 2:1. Užívat při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
Cibuli nakrájet, zasypat lžící práškového cukru. Za hodinu pustí cibule šťávu, bere se třikrát denně po jedné polévkové lžíci. Užívat při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
Nakrájenou cibuli přelít horkou vodou, povařit, scedit, smíchat s lipovým čajem, přidat med nebo cukr. Recept vhodný pro děti při rýmě, kašli,chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
Rozkrojená cibule přiložená na místo na kůži poštípané od hmyzu zabrání otoku i bolestivému pálení.
Cibulový čaj
Dvě oloupané a pokrájené cibule dejte do půllitrového hrnku a po okraj zalijte vroucí vodou. Nechte 10-15 minut louhovat. Pak sceďte a oslaďte cukrem nebo medem. Pomáhá při virózách, chřipce i onemocnění průdušek.
foto: depositphosot.com