Krůtí maso je bohaté na živiny. Obsahuje minimální množství tuků a v porovnání s ostatními masy se pyšní vyšším obsahem kvalitních bílkovin ve svalovině. Zároveň je lehce stravitelné a díky svým vlastnostem se hodí k přípravě nejrůznějších pokrmů. Vyzkoušejte náš „zamotaný“ recept.
Na krůtí roládu:
- Krůtí prso o velikosti 800 – 1000 g,
- hořčice; pro pikantnější variantu lze použít hořčici dijonskou,
- 3 vejce,
- 10 dkg šunky,
- cibuli,
- sůl, celý pepř,
- bobkový list,
- nové koření,
- kmín,
- olej.
Postup:
Krůtí prso podélně nařízneme tak, aby vznikl velký plát masa. Ten jemně naklepeme paličkou na maso (přes potravinovou fólii), posolíme ho, opepříme a potřeme hořčicí.
Na trošce oleje osmažíme oloupanou a nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidáváme rozšlehaná osolená vejce a šunku nakrájenou na kostičky. Hotová míchaná vejce se šunkou rozprostřeme na plát masa – kraje necháme volné, aby se roláda dala zabalit.
Maso zarolujeme, upevníme párátky a nití, aby se roláda při pečení nerozbalila a dáme ho do zapékací mísy. Roládu posypeme kmínem a maso lehce podlijeme vývarem či vodou . Přideáme pár kousků bobkového listu, kuličky celého pepře a nového koření.
Pečeme při 180 °C asi hodinu – dle velikosti rolády. Když je maso dodělané, roládu vyndáme a šťávu scedíme. Poté do ní stačí přidat kousek másla a báječný sós je hotový. Podáváme s vařeným či opečeným bramborem nebo rýží.
Krůtí roládu lze vytvořit v mnoha variacích. Naplnit ji lze jednoduše tím, co najdete doma – například šunkou a sýrem, proložit ji slaninou, natvrdo uvařenými vejci či klobásou. Záleží jen na vaší fantazii.
Další recept na podzimní pokrm z masa najdete zde
Foto: Depositphotos