Jsou jednou ze základních potravin našeho jídelníčku. Vejce jsou zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů i minerálů a dají se podávat jako hlavní chod, a také jako přísada do mnoha pokrmů. Přinášíme vám tipy, jak vajíčka správně skladovat a vařit.

Otázka, zda bylo první vejce nebo slepice trápila filozofy už na počátku našeho letopočtu, spolehlivou odpověď však přineslo až 21. století. Vědci potvrdili, že správnou odpovědí je vejce. Nás však více zajímá, jak s touto potravinou nakládat, aby vydržela dlouho čerstvá i jakým postupem vejce uvařit pro dokonalý výsledek.

Tipy pro nakládání s vejci

Skladování

I když má mnoho lednic na dveřích vyhrazené místo pro uložení vajíček, není to zcela ideální. Vejcím nedělá dobře kolísání teplot, které snižuje jejich trvanlivost a otevíráním chladničky jsou její dveře vystaveny vyšší teplotě. Dary od slepiček proto ukládáme do jiných částí ledničky a ponecháváme je v kartonovém obalu. Proč? Skořápka má porézní strukturu, proto je náchylná na přejímání pachů ze svého okolí.

Pokojová teplota?!

Předtím, než začnete vejce vařit, šlehat z nich bílek nebo je přidávat do těsta, by měla mít pokojovou teplotu. Studená syrová vejce mají tendenci rychleji se srážet a vyšlehaný bílek bude mít menší objem, než kdyby bylo vajíčko uloženo nějaký čas před šleháním při pokojové teplotě.

Loupání

Uvařená čerstvá vejce se loupou hůře než o něco starší kousky. Po uvaření je proto ihned vložte do studené vody a nechte vychladnout. Skořápka pak půjde snadněji oddělit od vařeného vnitřku a navíc nevznikne nevzhledný zelenošedý proužek kolem žloutku.

Pozor na čerstvost

Co nejčerstvější vejce používáme pro přípravu sázených vajec, vajec nahniličko i naměkko, a také v případech, kdy se do dezertů či pokrmů přidává syrové vejce. Naopak sníh půjde lépe ušlehat ze starších vajec.

Vaření není věda

Je libo vejce natvrdo, naměkko či nahniličko? Žádný problém! Vejce by měla mít před vařením pokojovou teplotu, tím se vyhneme popraskání skořápky. Vajíčka nesmíme vařit zprudka, ale nechat je probublávat při mírné teplotě. Vejce vkládáme do vroucí osolené vody a zmírníme teplotu.

Kdo touží po tekutém bílku i žloutku, uvaří vejce naměkko. Trvá to 3 – 5 minut. Ztuhlým bílkem a tekutým žloutkem se vyznačují vejce nahniličko, která se vaří 5 – 7 minut. Vejce natvrdo potřebují 10 – 12 minut.

 

Zdroj: Bible kuchařského umění, foto: Depositphotos.com

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno