Sezona meruněk běžně začíná v červenci a trvá do srpna. Díky extrémně teplému počasí však meruňkové stromy letos vykvetly rekordně brzy a na oblíbeném ovoci si proto můžeme v některých regionech pochutnat již nyní. Co jste o meruňkách možná nevěděli, včetně receptu na jednoduchý koláč, se dočtete v článku níže.
Původně meruňky pocházejí z Číny. Díky čilé obchodní činnosti, která kvetla na hedvábné stezce, se ovoce dostalo do Persie a později i dále, do Evropy. V Českých zemích se meruňky zprvu pěstovaly především v klášterních zahradách. To se změnilo za vlády Rudolfa II., kdy přišel boom ovocnářství a pěstování ovoce se rozšířilo i mimo obydlí řeholníků. Tuto bohulibou činnost narušila třicetiletá válka, ale lidé se k ní opět vrátili a v 18. a 19. století začala nová kapitola ovocnářství v Evropě.
Prospěšné ovoce
Jsou sladké, žluté jako slunce, a navíc obsahují tělu prospěšné látky. V meruňkách najdeme karotenoidy, které jsou důležitými antioxidanty, jež pomáhají tělu zbavit se volných radikálů. Pokud denně sníte 3 meruňky, pokryjete tak polovinu denní dávky vitamínu A pro dospělého člověka. Meruňky též obsahují niacin, důležitý pro dobrou kondici nervové soustavy, dále kyselinu listovou významnou pro krvetvorbu a růst buněk, kyselinu pantothenovou, jež pomáhá odbourávat tuky z těla a posiluje vlasy, i pěknou porci vitamínu C.
Díky obsahu mědi, kobaltu a kyseliny listové, by meruňky měli zařadit do jídelníčku hlavně lidé trpící chudokrevností. Udělají tak navíc i něco dobrého pro svůj vzhled. Traduje se totiž, že meruňky mají díky obsahu karotenu také omlazující účinek. Jasno přitom mají i odborníci, podle nichž patří meruňky, vzhledem k obsahu výživových a biologických hodnot, k nejcennějšímu peckovitému ovoci.
Recept na meruňkový koláč: jednoduchá klasika do kulaté formy
Budete potřebovat:
Pro těsto: 160 g změklého másla, 130 g krupicového cukru, 4 vejce velikosti M, 130 g hladké mouky, 100 g mletých mandlí, 2,5 lžíce prášku do pečiva, zarovnanou lžičku nastrouhané kůry z citronu, 80 ml mléka
Pro zdobení: 450 g zralých meruněk, 2 lžíce meruňkové marmelády, 30 g plátků mandlí
Postup:
1. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia.
2. V míse smícháme máslo, cukr a vyšleháme je do pěny. Poté postupně přidáváme vejce. V jiné misce smícháme mouku s práškem do pečiva a mletými mandlemi. Sypkou směs po částech zapracujeme do základu těsta a na střídačku přiléváme mléko. Hotové, vymíchané těsto, by ve výsledku mělo být dost pevné. Dokonce tak, že půjde jen těžce odtrhnout od lžíce.
3. Těsto nalijeme do formy a poklademe na něj na poloviny nebo na čtvrtiny nakrájené meruňky, které do těsta jen lehce zatlačíme. Pečeme v předehřáté troubě 35 – 40 minut.
4. Mezitím v rendlíku zahřejeme marmeládu s lžící vody a jakmile koláč vytáhneme z trouby, ještě teplý ho potřeme marmeládou a posypeme plátky mandlí, které jsme předem krátce a nasucho opražili v nepřilnavé pánvi.
Foto: Depositphotos, zdroj: Česká televize pořad Pod pokličkou, backenmachtgluecklich.de, plodyvenkova.cz