Cuketa je nenáročná a i méně zdatní pěstitelé ji na svých zahrádkách bez problémů „vyčarují“. Co ale pak s ní, když už má celá rodina dost cuketových bramboráků a cuket v těstíčku. Zkuste polévku – lehkou na přípravu a výbornou na chuť.

Potřebujete

  • 2 cukety, střední
  • 2 stroužky česneku
  • zeleninový vývar
  • mražený hrášek
  • čerstvě nasekanou bazalku
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Omyjte cukety, nakrájejte je na větší kostky. Hrášek vyndejte z mrazáku a oloupejte a na větší kousky pokrájejte česnek. Do hrnce dejte lžíci olovového oleje a orestujte na něm česnek, pak přidejte cuketu, osolte a opepřete dle chuti a zarestujte asi pět minut. Přidejte asi půl litru vývaru a nechte v něm cuketu asi deset minut, na mírném ohni, probublávat. Pak přidejte hrášek vařte ještě minutu, přidejte bazalku a vše tyčovým mixérem rozmixujte. A můžete servírovat, je možné ještě dochutit, trochou zakysané smetany, nebo sýra, nebo posypat sezamovými semínky.

foto: depositphotos.com/ildi_paap

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.