Nepatří vaše děti mezi velké fanoušky fyziky a chemie? Vezměte je a ukažte jim, že aplikovaná věda je zábava! Díky krystalizaci cukerného nasyceného roztoku si mohou vychutnat sladký výsledek pokusu – báječná krystalová lízátka.
Cukrová krystalová lízátka
Ingredience:
- 10 hrnečků Korunního cukru krystal / Korunního cukru hnědého /Korunního cukru třtinového Demerara
- 4 hrnečky vody
- 10 špejlí
- 10 kolíčků
- 5-10 sklenic
- Potravinové gelové barvivo dle vkusu
Vodu a část cukru dejte do velkého hrnce. Směs nechte na mírném plameni lehce probublávat a za stálého míchání přidávejte cukr. Pokračujte, dokud se ze směsi nestane nasycený roztok – již nejde přidat a rozpustit další cukr. Nechte 15 minut vychladnout. Mezitím si namočte špejle a obalte je v krystalu. Připravené tyčinky nechce uschnout. Opatrně vylijte cukrový roztok do sklenic. Pokud chcete přidat barvivo, teď je správný okamžik. Z hnědého či třtinového cukru automaticky vzniknou hnědé krystalky. Opatrně umístěte špejle do roztoku tak, aby se nedotýkaly dna. Do jedné sklenice můžete umístit i dvě tyčinky. Za týden lze pozorovat výsledek krystalizace! Děti získají lízátka, dospělí neholdující této pochutině mohou využít cukrovou tyčinku například ke slazení čaje.
Více informací na: www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr
Foto: Shutterstock/Moravskoslezské cukrovary, a. s.