Je držitelem šestnácti michelinských hvězd a proslul i díky svým pořadům o vaření jako je třeba Pekelná kuchyně. Světoznámý britský šéfkuchař Gordon Ramsay oslavil 8. listopadu své dvaapadesáté narozeniny. A jak vypadá slavnostní vánoční menu podle jeho gusta? Inspirujte se.


Vyrůstal v anglickém Stratfordu nad Avonou, ve svých 16 letech se ale přestěhoval do Banbury a později do Londýna. Nejprve snil o kariéře profesionálního fotbalisty, nicméně jeho sen předčasně ukončilo vážné zranění kolene. Proto se vrátil na vysokou školu, kde dokončil studium hotelového managementu. Díky svému odhodlání a přirozenému talentu postupem let spolupracoval s předními světovými šéfkuchaři, jako je Albert Roux, Marco Pierre White nebo letos zesnulý Joël Robuchon.

První ocenění a vlastní restaurace

V roce 1993 se stal šéfkuchařem londýnské restaurace Aubergine… a po třech letech se podnik pyšnil již dvěma michelinskými hvězdami. Ve svých 35 letech se Ramsay rozhodl založit si vlastní restauraci. První „Restaurant Gordon Ramsay“ tak byl slavnostně otevřen v roce 1998 a zanedlouho získal to nejprestižnější ocenění, které je v kulinářském světě možné získat – tři michelinské hvězdy najednou.

Sváteční menu podle Gordona Ramsayho:

Hlavní jídlo – Pečený krocan a kořeněné brambory s chilli
Dezert – Panna cotta s polevou z granátového jablka
Drink – Svařené víno (a kořeněné ořechy)


Pečená krůta

Vyzkoušejte recept na vánoční krůtu.

Ingredience (porce pro 8-10 lidí):

  • 1 krůta (ideálně plemeno Norfolk Black nebo Bronze)
  • 2 cibule (oloupané a přepůlené)
  • 8 plátků prorostlé slaniny
  • 375 g másla (pokojová teplota)
  • 3 citron (jeden přepůlený)
  • hrst čerstvě nasekané petržele (pouze listy)
  • 1 palička  neloupaného česneku (vodorovně přepůlený) + 3 oloupané stroužky
  • 6 bobkových listů
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř

Nejprve si připravte ochucené máslo. Do misky dejte změklé máslo, osolte a opepřete. Přidejte olivový olej a kůru a šťávu ze dvou citronů. Tři oloupané stroužky česneku prolisujete do misky a zasypte nasekanou petrželkou.

Nyní je na řadě příprava masa. Krůtu je nejdříve potřeba okořenit zevnitř – sůl, pepř, dvě přepůlené cibule, přepůlený citron a bobkové listy. Poté velmi opatrně prsty uvolněte kůži, aniž ji poškodíte. To udělejte po celé délce prsou. Vezměte kus připraveného másla, utvořte z něj kuličku, trochu ji zploštěte, vložte pod kůži a rukou ji rozetřete. Krůtu otočte a to samé udělejte znovu z druhé strany, aby byla máslem pokryta celá prsa. Zbytkem másla pečlivě potřete prsa, stehna a křídla.

Takto připravené maso vložte do pekáče a pokapejte olivovým olejem. Vložte do trouby na 10 minut při 220 stupních, aby se krůta rychle opekla a zhnědla. Po deseti minutách vyndejte z trouby a polijte maso šťávou z pekáče. Prsa pokryjte plátky prorostlé slaniny, která ochrání maso před vysušením. Slaninu znovu přelijte šťávou.

Troubu ztlumte na 180 stupňů a opět vložte pekáč do trouby. Pečte podle hmotnosti krocana – 30 minut na jeden kilogram masa. Často polévejte vypečenou šťávou. Po upečení a před podáváním nechte maso několik minut odpočinout.

FOTO: DEPOSITPHOTOS/alexraths; ČTK , APINVISION/CHRIS PIZZELLO; DEPOSITPHOTOS/BHOFACK2; TASHKA2000; PIXABAY.COM/GUYDUDKA

Redaktorka rubriky Relax na webu TÝDEN.CZ a editorka ŽenyDívky.cz. Ráda vaří, sportuje a miluje zvířata.