Je držitelem šestnácti michelinských hvězd a proslul i díky svým pořadům o vaření jako je třeba Pekelná kuchyně. Světoznámý britský šéfkuchař Gordon Ramsay oslavil 8. listopadu své dvaapadesáté narozeniny. A jak vypadá slavnostní vánoční menu podle jeho gusta? Inspirujte se.
Vyrůstal v anglickém Stratfordu nad Avonou, ve svých 16 letech se ale přestěhoval do Banbury a později do Londýna. Nejprve snil o kariéře profesionálního fotbalisty, nicméně jeho sen předčasně ukončilo vážné zranění kolene. Proto se vrátil na vysokou školu, kde dokončil studium hotelového managementu. Díky svému odhodlání a přirozenému talentu postupem let spolupracoval s předními světovými šéfkuchaři, jako je Albert Roux, Marco Pierre White nebo letos zesnulý Joël Robuchon.
První ocenění a vlastní restaurace
V roce 1993 se stal šéfkuchařem londýnské restaurace Aubergine… a po třech letech se podnik pyšnil již dvěma michelinskými hvězdami. Ve svých 35 letech se Ramsay rozhodl založit si vlastní restauraci. První „Restaurant Gordon Ramsay“ tak byl slavnostně otevřen v roce 1998 a zanedlouho získal to nejprestižnější ocenění, které je v kulinářském světě možné získat – tři michelinské hvězdy najednou.
Sváteční menu podle Gordona Ramsayho: Hlavní jídlo – Pečený krocan a kořeněné brambory s chilli |
Pečená krůta
Ingredience (porce pro 8-10 lidí):
- 1 krůta (ideálně plemeno Norfolk Black nebo Bronze)
- 2 cibule (oloupané a přepůlené)
- 8 plátků prorostlé slaniny
- 375 g másla (pokojová teplota)
- 3 citron (jeden přepůlený)
- hrst čerstvě nasekané petržele (pouze listy)
- 1 palička neloupaného česneku (vodorovně přepůlený) + 3 oloupané stroužky
- 6 bobkových listů
- olivový olej
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Nejprve si připravte ochucené máslo. Do misky dejte změklé máslo, osolte a opepřete. Přidejte olivový olej a kůru a šťávu ze dvou citronů. Tři oloupané stroužky česneku prolisujete do misky a zasypte nasekanou petrželkou.
Nyní je na řadě příprava masa. Krůtu je nejdříve potřeba okořenit zevnitř – sůl, pepř, dvě přepůlené cibule, přepůlený citron a bobkové listy. Poté velmi opatrně prsty uvolněte kůži, aniž ji poškodíte. To udělejte po celé délce prsou. Vezměte kus připraveného másla, utvořte z něj kuličku, trochu ji zploštěte, vložte pod kůži a rukou ji rozetřete. Krůtu otočte a to samé udělejte znovu z druhé strany, aby byla máslem pokryta celá prsa. Zbytkem másla pečlivě potřete prsa, stehna a křídla.
Takto připravené maso vložte do pekáče a pokapejte olivovým olejem. Vložte do trouby na 10 minut při 220 stupních, aby se krůta rychle opekla a zhnědla. Po deseti minutách vyndejte z trouby a polijte maso šťávou z pekáče. Prsa pokryjte plátky prorostlé slaniny, která ochrání maso před vysušením. Slaninu znovu přelijte šťávou.
Troubu ztlumte na 180 stupňů a opět vložte pekáč do trouby. Pečte podle hmotnosti krocana – 30 minut na jeden kilogram masa. Často polévejte vypečenou šťávou. Po upečení a před podáváním nechte maso několik minut odpočinout.
Kořeněné pečené brambory
Ingredience:
- menší brambory
- drcené chilli
- kurkuma
- olivový olej
- sůl
- pepř
Oloupané brambory nakrájejte na čtvrtky a dejte do studené osolené vody. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 8 minut. Poté brambory slijte a nechte odpařit. Osolte, opepřete, přisypte lžičku drceného chilli a kurkumy. Nakonec přilijte trochu olivového oleje a brambory protřeste, aby se kořením obalily ze všech stran.
Brambory nasypte na předehřátý plech vymazaný olivovým olejem. Pečte zhruba 40 minut na 200 stupňů.
Panna cotta s polevou z granátových jablek
Panna cotta (4 porce):
Ingredience:
- 2 plátky želatiny
- 250 ml smetany (33 %)
- 50 ml mléka
- 50 g cukru
- 15 ml rumu (nebo rumové aroma)
Do hrnce nalijte smetanu, mléko a nasypte cukru. Směs trochu zamíchejte a přiveďte k varu. Pokud se jedná o verzi „pro dospělé“, přilijte rum – pokud o verzi „pro děti a abstinenty“, ochuťte smetanu rumovým aroma. Jakmile se smetana začne vařit, sundejte hrnec z plotny a přidejte plátky želatiny, které jste předtím namočili do studené vody a vyždímali. Želatinu zašlehejte do směsi, než smetana zhoustne.
Panna cottu nalijte do skleniček, ve kterých chcete dezert servírovat. Nahoře nechte trochu místa na polevu a dejte ztuhnout do lednice.
Poleva
Ingredience:
- 20 g cukru
- 275 ml šťávy z granátového jablka
- hořká čokoláda
Na pánev nasypte trochu cukru a přilijte šťávu z granátových jablek. Přiveďte k varu a svařte do konzistence lepkavého sirupu. Poté ji nalijte do džbánku a nechte vychladnout.
Pokud je panna cotta již dostatečně ztuhlá – na povrchu ale musí být stále pružná – vyndejte ji z lednice a opatrně přelijte polevou. Nakonec vše posypte nastrouhanou čokoládou.
Svařené víno a kořeněné ořechy
Svařené víno
Ingredience:
- 750 ml červeného vína
- 1 pomeranč
- 3 ks kardamomu
- 6-10 hřebíčků
- 2 ks badyánu
- 1 ks skořice
- 1 ks citronové trávy
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička nakládaného zázvoru
- 2 lžičky zázvorového sirupu
Nalijte vaše oblíbené červené víno do hrnce a zahřejte. Mezitím si připravte tzv. „bouquet garni“ – tedy jakýsi aromatický čajový sáček. K tomu potřebujete kousek nového a čistého hadříku. Rozprostřete ho na stůl a začněte s náplní: kardamon, hřebíček, badyán, přelomená skořice, citronová tráva – tu lehce rozmáčkněte a nastřihejte. Jakmile jste přidali všechno potřebné koření, přeložte hadřík a pevně ho svažte provázkem. Vytvořený „polštářek“ (sáček) vložte do vína.
Z pomeranče nastrouhejte či naškrábejte kůru, ten poté nakrájejte na dílky a přidejte spolu s kůrou do vína. Na oslazení přisypte jednu polévkovou lžíci cukru. Abyste dodali svařenému vínu pořádný říz, přidejte nakládaný zázvor a zázvorový sirup.
Víno pozvolna zahřívejte 4-5 minut, aby absorbovalo všechny chutě. Pozor! Víno se nesmí vařit, jinak by se vypařil alkohol.
Pražené ořechy
Ingredience:
- ořechy podle chuti (para ořechy, mandle, lískové ořechy, pistácie…)
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- snítka rozmarýnu
- sůl
- pepř
Ořechy nasypte na pánev a opékejte, postupně začnou uvolňovat své přírodní oleje. Přidejte několik špetek soli a ořechy opražte. Když se začnou zabarvovat, přisypejte půl lžičky kajenského pepře a půl lžičky mleté papriky. Vše promíchejte a nakonec přidejte snítku rozmarýnu.