Léto je sice na ústupu, ale čerstvé meruňky jsou na pultech obchodů stále k dostání. Využijte toho a upečte si chutný dezert.
Na těsto:
- 250 g polohrubé mouky mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 60 g třtinového cukru
- 150 g tvarohu
- 6 lžic mléka
- 4 lžíce oleje
Na náplň:
- 450 g meruněk ( čerstvých nebo z plechovky)
- 4 vejce
- 1 lžičku citrónové šťávy
- 500 g tvarohu
- 400 g pomazánkového másla bez příchuti
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
Postup:
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Poté přidejte tvaroh smíchaný s mlékem a olej. Vypracujte hladké těsto. Hodinu nechte těsto odpočívat v lednici. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Kulatou formu vymažte tukem a vyložte pečícím papírem. Těsto znovu propracujte a poté vyválejte na velikost formy.
Přibližně 150 g meruněk rozmačkejte na kaši, zbytek nakrájejte na kousky. Vajíčka oddělte na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte s citronovou šťávou na sníh. Žloutky smíchejte s tvarohem, pomazánkovým máslem, cukrem a pudinkem. Vymíchejte dohladka. Poté opatrně přidejte sníh a kousky meruněk. Tuto náplň stejnoměrně rozetřete na těsto a dejte péct asi 55 – 65 minut (čas pečení je orientační).
Aby koláč nebyl příliš tmavý, lze ho během pečení na chvíli přikrýt pečícím papírem. Po upečení a zchladnutí vyndejte koláč z formy a potřete ho meruňkovou marmeládou nebo pokapejte šťávou z plechovky. Ozdobte plátky mandlí.
foto: depositphotos.com