Léčivý kečup z rajčat, vybuchující hroznové víno či bílá (ne)čokoláda – potraviny, které mají vlastnosti, o kterých jen málokdo ví. Proto jsme pro vás připravili žebříček pěti nejpodivnějších jídlech, které vám vyrazí dech.
Léčivý kečup
Párek v rohlíku s kečupem, hamburger, či hranolky s oblíbeným rajským dipem. Co by na něm mohlo být tak zvláštního? Všechno. Věděli jste, že minulosti se kečup považoval za jednu z ozdravných metod? Podle webu Insider ve 30. letech 20. století v Ohiu jeden lékař tvrdil, že kečup má léčivé vlastnosti zejména v boji proti nevolnosti, průjmu či zažívacím obtížím. Kečup se tak na jednu dobu stal nejen léčivou metodou, ale záhy se proměnil i v pilulku, která měla nemocným lidem pomoci od nemoci.
Kávová créma – oxid titaničitý
Milovníci kávy zbystřete. Pokud si každý den dopřáváte šálek lahodné kávy, přemýšleli jste někdy nad tím, jaké látky mimo jiné váš oblíbený kofeinový nápoj obsahuje? Oxid titaničitý je potravinářskou látkou, která se hojně objevuje v potravinářském průmyslu a také se vyskytuje i v kofeinovém nápoji. Věděli jste ale, že stejná látka se vyskytuje například v barvách, opalovacích krémech či v pracím prášku? Výzkumy vědců donedávna uváděly, že látka pro člověka není ničím nebezpečná, nicméně současná zjištění tvrdí opak. Podle novodobých průzkumů bylo zjištěno, že oxid titaničitý je často spojován se zánětlivými střevními chorobami. Rovněž i Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny “neškodnou” látku označili za “jednu z příčin karcinogenního onemocnění”.
Dáte si (ne)čokoládu?
Máte rádi bílou čokoládu? A věděli jste, že tato sladká pochoutka není čokoládou? Ve skutečnosti si totiž pochutnáváte na směsici cukrů, mléčných výrobků, lecitinu a kakaového másla – žádné kakaové boby, pouze máslo.
Vědecký experiment – vybuchující hroznové víno
Co se stane, když vložíte přepůlené hroznové víno do mikrovlnné trouby? Nebezpečný experiment potvrdil, že z neškodného ovoce se může rázem stát výbušná ohnivá koule. Vědci uvedli, že “mikrovlnky” fungují pomocí záření k výrobě tepla. Pokud zahříváte „nic“ v mikrovlnné troubě – nebo v tomto případě velmi malém hroznu, který neabsorbuje dostatek energie – elektromagnetické vlny nemají na čem “pracovat” a koncentrují se. Hrozen pak funguje jako anténa, ze které se postupně stává ohnivá koule.
Mentální bolest z chilli papriček
Ne každý má odvahu vyzkoušet chilli papričku. Pokud to ale zkusíte, jediné, co si ze zážitku odnesete, je silné pálení úst. Proč tomu tak je? Ten pocit pálení, který získáte při požití papričky, není fyzickou reakcí, jak by se mohlo zdát, ale mentální.
Chilli papričky totiž obsahují chemikálii známou jako kapsaicin, která se přirozeně váže na receptory bolesti na našich nervech. Váš mozek si tedy myslí, že přijímáte něco horkého, takže se začnete potit a vaše tvář zčervená. Tímto způsobem se tělo snaží “vychladnout” i když neexistuje reálná teplotní hrozba, jedná se pouze o vnímavou.
autor: -mel-
foto: pixabay.com/rawpixel