V zimním období máme chuť na kyselé zelí mnohem více než v jiných částech roku. Proč tomu tak je? Kysané zelí je bohaté na vitamíny – zejména vitamín C a K, ale obsahuje i další prospěšné látky. Polévka z něj uvařená zahřeje a dodá tělu energii.
V dřívějších dobách bylo kysané zelí – tedy hlávkové zelí, které prošlo fermentací, důležitou součástí jídelníčku. Kromě vitamínů totiž obsahuje i látky podporující správné fungování zažívacího systému, nervové soustavy a imunity. Vyzkoušejte náš snadný recept na výbornou zimní polévku.
Ingredience:
- 250g kysaného zelí
- 1,5 l vody
- sůl
- ½ lžičky drceného kmínu
- 1 kostka drůbežího bujonu v bio kvalitě (např. z DM)
- 2 – 3 brambory
- 2 lžíce sádla
- 1 menší cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička sladké mleté papriky
- ½ lžičky pálivé mleté papriky
- 1 – 2 klobásy
Postup:
Zelí pokrájíme a dáme vařit do lehce osolené vody spolu s kmínem a bujonovou kostkou. Asi po 20 minutách přidáme oškrábané brambory nakrájené na kostičky.
Na pánvi zpěníme na sádle nakrájenou cibuli, zasypeme moukou, krátce osmahneme a poté přidáme papriku. Vzniklou jíšku zalijeme trochou vody, dobře rozmícháme, vlijeme do hrnce s polévkou a povaříme.
Klobásu nakrájíme na půlkolečka, osmahneme na pánvi a poté vsypeme do hrnce. Krátce prohřejeme.
Tip: dle chuti lze polévku zjemnit smetanou na vaření, kterou v hrnci s polévkou krátce prohřejeme, nebo zakysanou smetanou přímo na talíři.
Více receptů pro chladné dny najdete zde
Foto: Depositphotos