V zimním období máme chuť na kyselé zelí mnohem více než v jiných částech roku. Proč tomu tak je? Kysané zelí je bohaté na vitamíny – zejména vitamín C a K, ale obsahuje i další prospěšné látky. Polévka z něj uvařená zahřeje a dodá tělu energii.

V dřívějších dobách bylo kysané zelí – tedy hlávkové zelí, které prošlo fermentací, důležitou součástí jídelníčku. Kromě vitamínů totiž obsahuje i látky podporující správné fungování zažívacího systému, nervové soustavy a imunity. Vyzkoušejte náš snadný recept na výbornou zimní polévku.

Ingredience:

  • 250g kysaného zelí
  • 1,5 l vody
  • sůl
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 1 kostka drůbežího bujonu v bio kvalitě (např. z DM)
  • 2 – 3 brambory
  • 2 lžíce sádla
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • ½ lžičky pálivé mleté papriky
  • 1 – 2 klobásy

Postup:

Zelí pokrájíme a dáme vařit do lehce osolené vody spolu s kmínem a bujonovou kostkou. Asi po 20 minutách přidáme oškrábané brambory nakrájené na kostičky.

Na pánvi zpěníme na sádle nakrájenou cibuli, zasypeme moukou, krátce osmahneme a poté přidáme papriku. Vzniklou jíšku zalijeme trochou vody, dobře rozmícháme, vlijeme do hrnce s polévkou a povaříme.

Klobásu nakrájíme na půlkolečka, osmahneme na pánvi a poté vsypeme do hrnce. Krátce prohřejeme.

Tip: dle chuti lze polévku zjemnit smetanou na vaření, kterou v hrnci s polévkou krátce prohřejeme, nebo zakysanou smetanou přímo na talíři.

Více receptů pro chladné dny najdete zde

Foto: Depositphotos