Velikonoce jsou tu coby dup a je na čase oprášit formu na beránka a dát se do práce. Pokud nevíte po jakém receptu sáhnout, připravili jsme pro vás velmi jednoduchý návod jak si doma tuto sváteční dobrotu upéct.
Co budete potřebovat:
- 125 g másla
- 3 vejce
- 250 g cukru
- 250 g mouky (1:1 hladká, polohrubá)
- 1/2 prášku do pečiva
- trochu mléka
- 3 lžíce rumu
- rozinky na ozdobu
Postup:
- Nejdříve si rozdělíme vejce na bílky a žloutky. Bílky si zatím odložíme stranou a žloutky utřeme s cukrem. Promícháme je a postupně přidáváme máslo, mouku a prášek do pečiva.
- Těsto zředíme dle potřeby mlékem a nakonec přidáme tři lžíce rumu. Je to kvůli aroma (pokud nemáte rádi alkohol, nemusíte přidávat).
- V druhé nádobě si ušleháme sníh z bílků, a ten pak opatrně vmícháme do těsta.
- Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo kokosem. (Pokud máte silikonovou formu, tak to není třeba)
- Naplněnou formu raději položíme na plech s pečícím papírem. Kdyby těsto trochu přeteklo, zachytí se na papíře.
- Beránka pečeme při 160º cca 45 minut. Abychom si byli jisti, že je moučník hotový, píchneme do těsta špejli. Pokud bude suchá, můžeme formu vyndat z trouby a nechat vychladnout.
- Po vyklopení beránka si ho můžete nazdobit podle své fantazie. Místo očí lze dát rozinky či zapíchnout hřebíček, polít ho čokoládou a kolem krku obvázat mašli.
Foto: ČTK/Kalášek Michal