Velikonoce jsou tu coby dup a je na čase oprášit formu na beránka a dát se do práce. Pokud nevíte po jakém receptu sáhnout, připravili jsme pro vás velmi jednoduchý návod jak si doma tuto sváteční dobrotu upéct.

Co budete potřebovat:

  • 125 g másla
  • 3 vejce
  • 250 g cukru
  • 250 g mouky (1:1 hladká, polohrubá)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • trochu mléka
  • 3 lžíce rumu
  • rozinky na ozdobu

Postup:

  1. Nejdříve si rozdělíme vejce na bílky a žloutky. Bílky si zatím odložíme stranou a žloutky utřeme s cukrem. Promícháme je a postupně přidáváme máslo, mouku a prášek do pečiva.
  2. Těsto zředíme dle potřeby mlékem a nakonec přidáme tři lžíce rumu. Je to kvůli aroma (pokud nemáte rádi alkohol, nemusíte přidávat).
  3. V druhé nádobě si ušleháme sníh z bílků, a ten pak opatrně vmícháme do těsta. 
  4. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo kokosem. (Pokud máte silikonovou formu, tak to není třeba)
  5. Naplněnou formu raději položíme na plech s pečícím papírem. Kdyby těsto trochu přeteklo, zachytí se na papíře.
  6. Beránka pečeme při 160º cca 45 minut. Abychom si byli jisti, že je moučník hotový, píchneme do těsta špejli. Pokud bude suchá, můžeme formu vyndat z trouby a nechat vychladnout.
  7. Po vyklopení beránka si ho můžete nazdobit podle své fantazie. Místo očí lze dát rozinky či zapíchnout hřebíček, polít ho čokoládou a kolem krku obvázat mašli.

Foto: ČTK/Kalášek Michal