Na otázku, co bys chtěl k Vánocům se mnohdy ozve: „Nic“. Pokud vám ale přesto vrtá hlavou, jak milovanou osobu potěšit, zkuste to letos přes kuchyň. Máme pro vás 3 tipy na lahodné drobné dárečky. Hodí se malým, velkým, kolegům i rodině.

Stromečková pusinková lízátka

  • 4 bílky
  • 200 g Korunního cukru krystal
  • 100 g Korunního cukru pudrového – extra jemná moučka

Další:

  • Cukrářský sáček
  • Zoubkatou cukrářskou špičku
  • Zelené potravinářské barvivo
  • Cukrářské ozdoby, tyčinky na lízátka/dřívka na nauky

Metličkou si vymícháme ve vodní lázni bílky s krystalovým cukrem. Jakmile se cukr rozpustí, směs přelejeme do mixéru a necháme jej pracovat 5 minut. Poté přisypeme pudrový cukr a mícháme další 2 minuty.

Bílý sníh můžeme obarvit nazeleno. Použijeme zoubkatou cukrářskou špičku, naplníme sáček a na pečicí papír kreslíme stromečky. Do těsta vsuneme tyčinky či dřívka a ozdobíme cukrářským zdobením. Hotové dáme sušit do trouby vyhřáté na teplotu 80 °C na 2 hodiny. Hotové pusinky pocukrujeme pudrovým cukrem a zabalíme do celofánu.

 

Čokoládové popcakes

  • 90 g čokolády
  • 75 g změknutého másla
  • 75 g Biocukru z řady Korunní cukr
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 2 vejce (velikost M)
  • 100 g mouky
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 1 špetka soli
  • 1 zarovnaná ČL prášku do pečiva
  • 5 lžíce smetany
  • trochu rumu
  • 120 g meruňkového džemu
  • 200 g čokoládové polevy
  • 22 tyčinek na cake pops
  • Cukrářské zdobení – perličky, hvězdičky, vločky
  • máslo na vymazání formy a papír na pečení

Čokoládu rozpustíme v teplé vodní lázni, máslo vyšleháme s BIO cukrem a vanilkovým cukrem, zlehka přimícháme rozpuštěnou čokoládu. Přidáme vejce a mícháme, dokud nevznikne kompaktní těsto. Přimícháme mouku, kukuřičný škrob, sůl a prášek do pečiva. Nakonec zjemníme šlehačkou a rumem. Těsto vlijeme do kulaté nebo hranaté formy na pečení a pečeme 45 minut při teplotě 175 °C. Zda je těsto upečené zjistíme tak, že něho píchneme špejlí. Pokud zůstane špejle čistá, těsto je upečené.

Upečenou hmotu necháme vychladnout, natrháme do misky a smícháme s meruňkovým džemem. Několik hodin necháme odstát v chladničce, aby se chutě spojily. Z hmoty potom vyformujeme kuličky, které opět necháme 30 minut odpočnout v chladničce. Kuličky potom napíchneme na špejle a namočíme do čokoládové polevy. Posypeme cukrářským zdobením, uložíme na papír na pečení a necháme ztuhnout.

Tip

Předtím, než špejli píchnete do kuličky, nakrátko ji ponořte do čokoládové polevy. Popcakes tak budou na špejli lépe držet.

 

Čokoládový likér

  • 150 g nahrubo nasekané mléčné čokolády
  • 70 g Korunního cukru krupice
  • 40 g kakaového prášku
  • 80 ml studené vody
  • 500 ml smetany
  • 300 ml bílého rumu

Čokoládu dáme do misky a rozpustíme ve vodní lázni (40 °C). Cukr krupici dobře promícháme s kakaovým práškem a postupně přidáváme studenou vodu. Smetanu převaříme a pomocí metličky na sníh k ní rychle přimícháme směs cukru a kakaa. Hrnec odstavíme ze sporáku. Přidáme čokoládu, necháme vychladnout a během chladnutí občas promícháme. Pokud chcete dělat nealko variantu, teď nastává chvíle, kdy je vhodné oddělit porci bez rumu. Do té druhé přidáme poměrné množství rumu a rozmixujeme. Nalejeme do sklenic, dobře uzavřeme a uskladníme na chladném a tmavém místě, ale ne v chladničce. Likér má trvanlivost asi 1 měsíc. Před otevřením pořádně protřepte.

 

Více informací na: www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr

Foto: depositphotos.com/Mizina, Shutterstock

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.