Na otázku, co bys chtěl k Vánocům se mnohdy ozve: „Nic“. Pokud vám ale přesto vrtá hlavou, jak milovanou osobu potěšit, zkuste to letos přes kuchyň. Máme pro vás 3 tipy na lahodné drobné dárečky. Hodí se malým, velkým, kolegům i rodině.
Stromečková pusinková lízátka
- 4 bílky
- 200 g Korunního cukru krystal
- 100 g Korunního cukru pudrového – extra jemná moučka
Další:
- Cukrářský sáček
- Zoubkatou cukrářskou špičku
- Zelené potravinářské barvivo
- Cukrářské ozdoby, tyčinky na lízátka/dřívka na nauky
Metličkou si vymícháme ve vodní lázni bílky s krystalovým cukrem. Jakmile se cukr rozpustí, směs přelejeme do mixéru a necháme jej pracovat 5 minut. Poté přisypeme pudrový cukr a mícháme další 2 minuty.
Bílý sníh můžeme obarvit nazeleno. Použijeme zoubkatou cukrářskou špičku, naplníme sáček a na pečicí papír kreslíme stromečky. Do těsta vsuneme tyčinky či dřívka a ozdobíme cukrářským zdobením. Hotové dáme sušit do trouby vyhřáté na teplotu 80 °C na 2 hodiny. Hotové pusinky pocukrujeme pudrovým cukrem a zabalíme do celofánu.
Čokoládové popcakes
- 90 g čokolády
- 75 g změknutého másla
- 75 g Biocukru z řady Korunní cukr
- 1 bal. vanilkového cukru
- 2 vejce (velikost M)
- 100 g mouky
- 25 g kukuřičného škrobu
- 1 špetka soli
- 1 zarovnaná ČL prášku do pečiva
- 5 lžíce smetany
- trochu rumu
- 120 g meruňkového džemu
- 200 g čokoládové polevy
- 22 tyčinek na cake pops
- Cukrářské zdobení – perličky, hvězdičky, vločky
- máslo na vymazání formy a papír na pečení
Čokoládu rozpustíme v teplé vodní lázni, máslo vyšleháme s BIO cukrem a vanilkovým cukrem, zlehka přimícháme rozpuštěnou čokoládu. Přidáme vejce a mícháme, dokud nevznikne kompaktní těsto. Přimícháme mouku, kukuřičný škrob, sůl a prášek do pečiva. Nakonec zjemníme šlehačkou a rumem. Těsto vlijeme do kulaté nebo hranaté formy na pečení a pečeme 45 minut při teplotě 175 °C. Zda je těsto upečené zjistíme tak, že něho píchneme špejlí. Pokud zůstane špejle čistá, těsto je upečené.
Upečenou hmotu necháme vychladnout, natrháme do misky a smícháme s meruňkovým džemem. Několik hodin necháme odstát v chladničce, aby se chutě spojily. Z hmoty potom vyformujeme kuličky, které opět necháme 30 minut odpočnout v chladničce. Kuličky potom napíchneme na špejle a namočíme do čokoládové polevy. Posypeme cukrářským zdobením, uložíme na papír na pečení a necháme ztuhnout.
Tip
Předtím, než špejli píchnete do kuličky, nakrátko ji ponořte do čokoládové polevy. Popcakes tak budou na špejli lépe držet.
Čokoládový likér
- 150 g nahrubo nasekané mléčné čokolády
- 70 g Korunního cukru krupice
- 40 g kakaového prášku
- 80 ml studené vody
- 500 ml smetany
- 300 ml bílého rumu
Čokoládu dáme do misky a rozpustíme ve vodní lázni (40 °C). Cukr krupici dobře promícháme s kakaovým práškem a postupně přidáváme studenou vodu. Smetanu převaříme a pomocí metličky na sníh k ní rychle přimícháme směs cukru a kakaa. Hrnec odstavíme ze sporáku. Přidáme čokoládu, necháme vychladnout a během chladnutí občas promícháme. Pokud chcete dělat nealko variantu, teď nastává chvíle, kdy je vhodné oddělit porci bez rumu. Do té druhé přidáme poměrné množství rumu a rozmixujeme. Nalejeme do sklenic, dobře uzavřeme a uskladníme na chladném a tmavém místě, ale ne v chladničce. Likér má trvanlivost asi 1 měsíc. Před otevřením pořádně protřepte.
Více informací na: www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr
Foto: depositphotos.com/Mizina, Shutterstock