Oslavte svátek zamilovaných úžasným jídlem a pitím. Romantická večeře při svíčkách s vaším partnerem se stane nezapomenutelným zážitkem díky speciálním valentýnským receptům, u kterých nechybí lahodné víno, sekt ani pivo.
Hovězí svíčková s koňakovou omáčkou a bramborovým gratinem
Oheň vášně ve vás jistě zažehne skvělé jídlo, připravené metodou flambování. Výjimečný večer s partnerem si ještě lépe vychutnáte díky receptu, za který by se nemusela stydět žádná luxusní restaurace.
Ingredience:
- 300 g hovězí svíčkové
- 50 g másla
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 3 stroužky česneku
- 40 g rajčatového protlaku
- 1 dcl koňaku,
- 1 snítka tymiánu
- bobkový list
- 0,5 l hovězího vývaru
- 1 kg brambor
- 50 gramů parmazánu
- 250 ml smetany
- sůl
- muškátový květ
- rostlinný olej
Mrkev a cibuli nakrájejte na větší kousky a postupně zkaramelizujte na oleji. Do pánve přidejte stroužek česneku, rajčatový protlak a restujte. Poté přilijte koňak a nechte odpařit alkohol. Zalijte vývarem a nechte půl hodiny vařit. Pak obsah pánve sceďte, zredukujte na polovinu a dosolte – omáčka je hotova.
Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky, smíchejte se smetanou a posekaným česnekem. Dochuťte solí a muškátovým květem. Do pekáče vyloženého pečícím papírem směs rovnoměrně rozložte a přikryjte opět pečícím papírem. Nechte péct v troubě předehřáté na 160 stupňů po 30 minut, poté sejměte vrchní papír, posypte strouhaným parmazánem a deset minut zapékejte při teplotě 200 stupňů. Vzniklý gratin nechte lehce vychladnout a nakrájejte do požadovaného tvaru.
Steaky z hovězí svíčkové nechejte dosáhnout pokojové teploty. Rozpalte olej v pánvi a osolené maso opečte ze všech stran. Poté přidejte několik kostek vychlazeného másla a nechte zpěnit. Přidejte k němu snítku tymiánu a bobkový list, pak jím za občasného otáčení přelévejte maso. Až se začne přepalovat, opět přidejte kostku másla a pokračujte zhruba tři minuty. Nechte maso pět minut odpočívat a poté hotové jídlo flambujte zahřátým a zapáleným koňakem.
Tip sommeliera Davida Krále, dvojnásobného držitele titulu Sommelier ČR:
Tuto úpravu vepřové panenky ideálně doplníte vínem Zweigeltrebe 2013 pozdní sběr z vinařství Habánské sklepy. K romantické večeři jeho smyslná rubínová barva, vůně s tóny červených višní a čokolády a šťavnatá chuť skvěle pasují.
Grilované kuřecí prsíčko marinované v tandoori masala se zeleninovým špízem
Lehký valentýnský pokrm s nádechem exotických krajů zajistí, že na večer plný romantiky hned tak nezapomenete.
Ingredience:
- kuřecí prsa
- koření tandoori masala
- bílý jogurt
- sůl, pepř
- olivový olej
- baby cuketa
- patizon
- cherry rajčata
- citron
- bylinky dle vlastní chuti
Očištěné kuřecí maso nechte přes noc marinovat v bílém jogurtu, ochuceném kořením tandoori masala, solí, pepřem a citronem. Nakrájejte cuketu a patizon na kousky o velkosti cherry rajčat, poté zeleninu napíchejte na špíz, pokapejte olivovým olejem a okořeňte solí, pepřem a bylinkami dle své fantazie. Vše poté vložte na rozpálený gril a již za deset až patnáct minut můžete servírovat.
Tip sommeliera Davida Krále:
Výborná netradiční úprava kuřecího masa. Doporučuji k ní Rulandské bílé 2016 pozdní sběr z Vinařství Pavlov, které ji díky jemně kořenitému aroma a bohaté chuti skvostně doplní.
Pivní čokoládový dort
Sladký čokoládový dort je skvělou tečkou za valentýnskou večeří. Váš partner užasne, až mu prozradíte, že recept obsahuje také tmavé pivo Litovel Dark.
Ingredience:
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky třtinového cukru
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 80 g kakaa
- 1 kelímek zakysané smetany
- 250 ml piva Litovel Premium Dark
- 2 vejce
- 200 g másla
- 200 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
- 200 g horké čokolády
Máslo nechte rozehřát a vyšlehejte do hladka. Přidejte ostatní ingredience a míchejte, dokud není směs hladká a bez hrudek. Poté ji dejte do formy a pečte zhruba čtyřicet minut, následně vyklopte a nechte zchladnout. Smetanu rozehřejte v rendlíku, přidejte čokoládu a máslo a za stálého míchání počkejte, než se vše rozpustí. Pak nechte vychladnout a polevou ozdobte dort.
Čokoládové brownies s jahodami a sektem
Sladký sekt, čokoláda a jahody – do jednoho receptu snad není možné vměstnat více smyslnosti. Tato kombinace je ideálním zakončením valentýnské večeře a ideálním startem večera plného vášně.
Ingredience:
- 113 g másla
- 500 g čokolády na vaření
- 100 g cukru krupice
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 64 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečení
- 1/4 lžičky soli
- 350 g jahod
Rozpusťte máslo a 250 g čokolády v hrnci s dvojitým dnem. Ušlehejte cukr s vejci, dokud směs nedosáhne krémové konzistence, poté prosejte mouku a zamíchejte do ní sůl a prášek do pečiva. Čokoládu s máslem vmíchejte do směsi vajíček a cukru, pak přidejte mouku se solí a práškem do pečiva.
Nechte předehřát troubu na 180 stupňů, vyložte plech pečícím papírem a nalijte do něj těsto. Nechte péci 20 až 25 minut, zatím omyjte jahody a nakrájejte je na menší kousky. Těsto kontrolujte špejlí, zda nelepí, až dosáhne ideální formy, vyndejte plech z trouby. Povrch pak posypte jahodami a zalijte zbytkem rozpuštěné čokolády. Poté nechte zchladnout, dokud poleva neztuhne. Brownies krájejte nožem namočeným v horké vodě a podávejte se sklenkou červeného Bohemia Sektu.
Tip sommeliera Davida Krále:
Čokoláda a jahody se skvěle snoubí se sladšími sekty. Červený Bohemia Sekt v kondici demi sec je doplní svou jemně nasládlou chutí s měkkou tříslovinkou, stejně jako romantickou sytě rubínovou barvou a bohatým mousseaux.