V období půstu před Velikonocemi bychom měli tučná a masová jídla vyměnit za lehčí stravu. Naši předkové v minulosti nejedli v postní době dokonce ani ryby, vejce a mléčné výrobky. Dnes už pravidla půstu nejsou tak přísná, ale přesto je to dobrá příležitost k odlehčení jídelníčku a očištění organismu.
Jarní quiche s hráškem a lososem
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku Vitana
- 150 g vychlazeného másla
- 3-4 lžíce studené vody
- 1 vejce
Na náplň:
- 200 g filetu z čerstvého lososa
- 150 g Znojmia Mladý hrášek
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
- 4 vejce
- 125 ml smetany
- 60 ml mléka
- 60 g strouhaného sýra
- 1 nakrájená jarní cibulka
- 1 lžíce nasekaného kopru
Postup
Mouku smíchejte kypřicím práškem. Zapracujte vychlazené a nahrubo nastrouhané máslo. Přidejte vejce, studenou vodu a vypracujte kompaktní těsto (pokud se drolí, přidejte ještě lžíci vody). Zabalte do potravinové fólie a dejte na 10 minut do lednice.
Filet z lososa dejte na pekáček vyložený papírem na pečení, osolte a opepřete, pokapejte olejem a citronovou šťávou a dejte na 10-15 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Mražený hrášek vyndejte z mrazáku a nechte povolit při pokojové teplotě.
Těsto vyndejte a rozválejte na placku o průměru cca 28 cm a dejte ji do formy na koláč o průměru 25 cm. Zarovnejte okraje a dejte ještě na 30 minut do lednice. Poté propíchejte těsto vidličkou, přikryjte dalším papírem na pečení a zatižte žáruvzdornou nádobou. Dejte do trouby předehřáté na 200°C a pečte 12-15 minut. Pak vyndejte a teplotu snižte na 160 °C.
Mezitím si připravte náplň. Hotového lososa zbavte kůže a natrhejte na kousky. V misce rozmíchejte vejce, přidejte smetanu a mléko, osolte a opepřete a zamíchejte.
Upečený korpus posypte kousky lososa, hráškem, sýrem, jarní cibulkou, zalijte vaječnou směsí a posypejte koprem. Dejte péct do trouby na 25-30 minut a nechte vychladnout.
Salát s čočkou a špenátem
Suroviny:
- 100 g špenát Znojmia
- lžička přepuštěného máslo
- lžíce olivového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- 50 g zelené francouzské čočky
- 100 g mixu salátů
- 1 lžička medu
- hrst piniových oříšků
Postup
Na pánvi si rozpustíte přepuštěné máslo a orestujete na něm povolený špenát tak, aby se úplně zbavil přebytečné vody. Nakonec ho podle chuti osolíte a opepříte.
Čočku si uvaříte podle návodu na obalu v osolené vodě.
V misce si smícháte olivový olej, med, dijonskou hořčici, sůl a pepř.
V míse si smícháte mix salátů, zálivku, čočku a zchladlý špenát. Salát naservírujete na talíř a posypete nasekanými piniovými oříšky.
Foto: pixabay.com/Pexels, archiv