Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k sousedskému a přátelskému posezení u kafíčka a dobrého koláče či „buchty“. Přinášíme inspiraci na několik výborných a hlavně rychlých zákusků, se kterými zabodujete.

Období, kdy si rádi dopřáváme horké nápoje, které nás zahřejí a k nim voňavé domácí dezerty s vůní podzimu, právě přichází. Oblíbenou surovinou pro podzimní pečení je jablko.

Bezlepkový linecký koláč s jablky a brusinkami

Na těsto:

  • 2 balení Lineckého cukroví bez lepku Labeta,
  • 200 g másla,
  • 2 vejce,

  • 1 polévkové lžíce vody.

Na náplň:

  • 1 kg jablek,
  • 2 Vanilinové cukry Labeta,
  • 1 Puding s vanilkovou příchutí bez lepku,
  • hrst sušených brusinek.

Máslo necháme změknout a spolu s vejci, vodou a dvěma směsmi na linecké cukroví vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočívat v lednici. Zatímco se těsto chladí, namočíme hrst sušených brusinek do horké vody. Jablka oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky.

Pokud jsou hodně šťavnatá, jemně z nich přebytečnou šťávu vymačkáme. Smícháme je s vanilinovými cukry, pudinkovým práškem a brusinkami. Menší plech vymažeme máslem. Polovinu těsta rozválíme na velikost plechu a vložíme na dno. N

aneseme jablečnou náplň a pečlivě uhladíme. Zbylé těsto rozválíme a opatrně přeneseme do pekáčku. Uhladíme a zarovnáme. Pečeme cca 30 min., než nám vršek lehce zrůžoví.

Jablkové řezy bez lepku

Potřebujete:

  • 200 g Univerzální směsi bez lepku Labeta,
  • 100 g cukru,
  • 2 vejce,
  • 50 g rozpuštěného másla,
  • 150 g strouhaných jablek,
  • 2 lžíce mléka, hrst rozinek,
  • 2 lžičky Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta.

Všechny suroviny smícháme, těsto vlijeme na vymazaný a bezlepkovou moukou vysypaný menší plech a pečeme při 160 °C po dobu asi 35-40 minut.

Mřížkový koláč bez lepku

Na těsto:

  • 250 g Univerzální směsi bez lepku Labeta,
  • 1 kávová lžička Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta,
  • 75 g cukru,
  • 100 g másla,
  • 1 vejce,
  • 3 lžíce vody.

Na náplň:

  • Skořicový cukr Labeta,
  • 200 g nastrouhaných jablek.

Z uvedených suroviny připravíme těsto, které necháme 1 hodinu odležet v lednici. Poté polovinu těsta vyválíme a přeneseme na dno dortové formy. Přidáme nastrouhaný jablka a posypeme skořicovým cukrem.

Druhou polovinu těsta vyválíme na plát a rozkrájíme na 1,5 cm široké pruhy, které skládáme do mřížky na jablka. Hotovou mřížku potřeme rozšlehaný vejcem. Pečeme pro 170 °C po dobu asi 20 minut.