Teploty se pomalu začínají blížit nule a ráno už je opravdu zima. Je proto nutné volit snídaně, které prohřejí náš organismus a připraví ho na celý den. Rychlovka v podobě jogurtu to jistě nebude. Zpříjemněte si proto ráno vydatnou snídaní, která vás zasytí a prohřeje na celé dopoledne.
Ovesná kaše s datlemi
Na kaši:
- 1 hrnek ovesných vloček,
- 2 hrnky mléka (případně rostlinný nápoj),
- 1 nastrouhané jablko,
- rozinky podle chuti.
Na servírování jedné porce:
- Čajová lžička burákového másla,
- 3 datle nakrájené na kousky,
- hrst ořechů podle chuti,
- čajová lžička datlového sirupu.
Postup
Do středního hrnce vložte všechny ingredience a zalejte je tekutinou. Směs krátce povaříme na plotně, než vločky změknou a celá hmota zhoustne. Hotovou servírujeme v misce, kde ji také dozdobíme. Burákové máslo se na horké kaši krásně rozpustí a datlový sirup vše dostatečně osladí.
Banánová placka
Na placku:
- Dvě vejce,
- 1 velký zralý banán.
Na servírování jedné porce:
- Lžíce bílého jogurtu,
- hrst oříšků podle chuti,
- agáve, javorový nebo datlový sirup.
Postup:
Zralý banán pomocí vidličky rozmačkáme v misce a přidáme k němu celá vejce. Vzniklou směs pořádně promícháme a necháme odpočinou. Mezitím si připravíme pánev a z přeloženého pečícího papíru vystřihneme kolečko ve velikosti pánve. Na mírně rozpálenou pánev položíme papír, na který vylijeme připravenou směs. Placka je hotová ve chvíli, kdy se podobá klasické omeletě. I s papírem ji přeneseme na talíř a doplníme jogurt a ořechy. Hotová snídaně je díky banánu dostatečně sladká, ale můžeme ji dochutit některým ze sirupů.
Domácí termix
Ingredience:
- Kvalitní čokoládový puding s vysokým obsahem kakaa,
- mléko,
- vanička tvarohu,
- smetana ke šlehání.
Postup:
Puding uvaříme klasicky podle doporučeného postupu na obalu. Necháme ho vychladnout. Mezitím si vyšleháme ze smetany tuhou šlehačku, kterou spojíme s tvarohem. Připravenou směs vmícháme do vychladlého čokoládového pudingu. Vzniklou hmotu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Pro odlehčenou variantu je možné vynechat šlehačku. Domácí termix můžete dochutit sušenými švestkami a ořechy.
foto: depositphotos.com