Ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…
„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí.
Vaření jako předehra
Mnoho párů řeší valentýnskou večeři návštěvou restaurace, ale nezapomínejte, že i cesta může být cíl! Co takhle tentokrát zůstat doma a pustit se do přípravy osobně – jídlo tak bude okořeněné láskou a společné vaření prověří vaši schopnost spolupracovat… A navíc to může být zábava! Při sestavování menu ovšem raději volte méně složitá jídla nenáročná na přípravu, abyste nakonec nestáli u plotny do deseti večer a romantickou hudbu vám nerušilo urputné kručení v žaludku. Jídla by měla být zároveň lehká – po tučné kachně se zelím a knedlíky budete rádi, když se svalíte k televizi, a chuť na jakékoliv další pokračování nakousnutého večera patrně nebude na pořadu dne.
Tajemství afrodisiak
Zatímco těžká a tučná jídla jsou zabijákem vášně, jiná mají opačný účinek. To, že některé potraviny mohou povzbudit chuť na milování, věděli už ve starověku. Tyto pokrmy dostaly název podle řecké bohyně lásky, krásy a plodnosti Afrodíté a dnes jsou všeobecně známy pod označením afrodisiaka. Patří mezi ně například chilli, chřest, zázvor, fíky, granátové jablko, šafrán, plody moře, špenát, čokoláda, med, ořechy a mnohé další. Pokud tedy chcete probudit vášeň, zkuste tyto suroviny zakomponovat do valentýnského menu!
Nezapomeňte na přípitek
Obvykle si při zařinčení skleniček připíjíme na zdraví, tentokrát k tomuto klasickému přání připojte ještě: „Na lásku“! K slavnostním přípitkům se hodí šumivé víno rozlité do úzkých sklenic na vysoké noze.
Vášnivé valentýnské menu
Vybrali jsme pro vás recepty, které jsou chutné, lehké a jejich příprava nezabere příliš času. Navíc jejich vaření je natolik jednoduché, že ho zaručeně zvládne i méně zdatný kuchař. A to hlavní: V každém z nich je zakomponována některá z přísad, které jsou považovány za afrodisiaka!
Chřest je považován už od dob starověkého Řecka a Říma za účinné afrodiziakum, mající pozitivní vliv na mužskou potenci i plodnost – ostatně jeho falický tvar je příznačný! Obzvlášť silné účinky mají mladé výhonky, které jsou rovněž nejchutnější. Pochází z Orientu, ale dnes je i oblíbenou pochutinou Evropanů.
Kolik času strávíte v kuchyni: 15 minut příprava + 15 minut vaření
Co si nachystejte: 1 svazek zeleného chřestu, 100 g sýru Tre Corti nebo Gran Moravia, 100 g italského špeku nakrájeného na tenké plátky, extra panenský olivový olej na vytření pekáčku.
Jak na to: Tvrdé konce chřestu jemně oloupejte. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vložte chřest a vařte asi 5 minut. Chřest musí zůstat křupavý. Poté ho okamžitě zchlaďte v ledové vodě, tím si chřest zachová svěží zelenou barvu. Olivovým olejem jemně vytřete pekáček. Každý stonek chřestu omotejte italským špekem. Rozložte vedle sebe do pekáčku. Na chřest nastrouhejte sýr Tre Corti (lze použít také Gran Moravia) a nakonec zakápněte olivovým olejem. Pečte v troubě na 180°C do lehkého zezlátnutí sýra. Podávejte s bagetkou.
Zajímavostí jsou i jedlé dárky od srdce a protože kvalitní italský sýr Piccolo Cuor di Valle v originálním tvaru srdce potěší jako dárek ke dni zamilovaných každého, kdo miluje nejen svou drahou polovičku, ale také skvělé jídlo. Chuťově jemný sýr z kravského mléka s bílou plísní a pevnější konzistencí je k dostání v gramážích mezi 300 – 400 g. K sýru vždy patřilo víno, tak v rámci valentýnské akce si můžete koupit také šumivé víno Rosa di Sera za speciální cenu 169 Kč.
foto: archiv