Sezóna švestek je v plném proudu, je tedy ideální čas se pustit do zavařování nebo do výroby džemů, které zpříjemní celé rodině zimní čas.

 Švestkový džem s kakaem a čokoládou

Potřebujete:

  • 1 kg švestek,
  • 4 g kakaa,
  • hořká čokoláda dle chuti,
  • kůra z 1 (BIO) citronu,
  • Želírovací cukr 4:1 Labeta.

Postup:

Švestky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme či rozmixujeme. Přidáme kakao, najemno nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu. Čokolády přidáme dle chuti, je však třeba myslet na to, že čím více čokolády přidáme, tím sladší džem bude. Pokud si nejste jistí, uděláte nejlépe, když džem v průběhu vaření ochutnáte a případně ho dosladíte cukrem nebo další čokoládou. Na závěr přisypeme Želírovací cukr 4:1 Labeta a směs důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.

foto: archiv Labeta

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.