Sezóna švestek je v plném proudu, je tedy ideální čas se pustit do zavařování nebo do výroby džemů, které zpříjemní celé rodině zimní čas.
Švestkový džem s kakaem a čokoládou
Potřebujete:
- 1 kg švestek,
- 4 g kakaa,
- hořká čokoláda dle chuti,
- kůra z 1 (BIO) citronu,
- Želírovací cukr 4:1 Labeta.
Postup:
Švestky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme či rozmixujeme. Přidáme kakao, najemno nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu. Čokolády přidáme dle chuti, je však třeba myslet na to, že čím více čokolády přidáme, tím sladší džem bude. Pokud si nejste jistí, uděláte nejlépe, když džem v průběhu vaření ochutnáte a případně ho dosladíte cukrem nebo další čokoládou. Na závěr přisypeme Želírovací cukr 4:1 Labeta a směs důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.
foto: archiv Labeta