Křehké rohlíky patří neodmyslitelně k svátku svatého Martina. Podle pověsti proměnil podkovy svého oře právě v tyto rohlíky, aby nakrmil chudé. Dle krajových zvyklostí se plnily makovou či ořechovou náplní či se nechaly prázdné. My si připravíme lahodnou makovou variantu.
Ingredience:
Těsto
- 450 g hladké mouky
- 60 g Korunního cukru moučka
- 100 g másla
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- ½ l mléka
- špetka soli
- kvásek (40 g droždí, 10 lžic mléka, 2 lžíce – Korunního cukru krystal)
- vejce na potření
Náplň
- ½ l mléka
- 250 g mletého máku
- 100 g cukru krupice
- 70 g másla
- Korunní cukr moučka v mlýnku na posypání
Ze žloutků a cukru moučky si utřeme jemnou pěnu a přimícháme předpřipravený kvásek. Poté přisypeme přesetou mouku, vanilkový cukr a sůl a přilijeme mléko. Uhněteme v těsto a necháme skoro hodinu kynout.
Mezitím si připravíme makovou náplň. Smícháme mléko s mákem a cukrem a přivedeme k varu. Po vyvaření mléka, až nám mák začne houstnout a lepit, přimícháme kousek másla a odstavíme.
Z připraveného těsta si na posypaném válu vyválíme tenké placky a rozkrájíme je na malé trojúhelníčky, na které naneseme makovou náplň dle libosti, a poté zabalíme do úhledných rohlíčků. Doporučujeme cípy rohlíčků před srolováním nejprve zahnout dovnitř, aby nám náplň při pečení neutekla. Rohlíčky necháme zhruba 15 min odpočinout a zatím si předehřejeme troubu na 180 °C. Na pečicím papíru si rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme zhruba 15 min. Po vychladnutí nezapomeneme dozlatova upečené rohlíčky ozdobit moučkovým cukrem.
Více informací a receptů na www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr.
Foto: PR/Korunní cukr/Shutterstock