Svařené víno miluji. Především tedy to podomácku připravené. Výhodou tohoto receptu je, že si karamelový základ můžete připravit předem a nechat v lednici hotový k použití. Uleželý navíc získá ještě lepší chuť a vůni.
Ingredience:
- 2 l červeného vína
- 500 g třtinového cukru (můžeme použít i bílý)
- 200 ml rumu Angostura 5 Y.O.
- 100 ml vody
- 5-6 svitků skořice
- 10 hřebíčků
- 2 hvězdičky badyánu
- 2 kardamomy (rozloupnuté)
- 2 citrony
- 1 pomeranč
Do hrnce nasypeme cukr a necháme ho rozpustit na karamel (hlídáme, aby nebyl příliš tmavý).
Přidáme koření, přilijeme vodu, rum a necháme rozvařit. Citrony a pomeranč dobře omyjeme, nakrájíme na kolečka a přidáme ke karamelovému základu. Necháme asi 20 minut probublávat. Odstavíme a necháme do druhého dne odležet.
K tomuto základu přidáme červené víno a zahřejeme k bodu varu, ale již dále nevaříme.
TIP: Pokud chcete základ na svařené víno darovat jako „jedlý dárek“, vytvořte pouze karamelový základ, odstraňte z něj ovoce a koření a nalijte do lahvičky. Lahev dobrého červeného vína dejte jako bonus obdarovanému zvlášť.
Další zajímavé recepty od Romany Böhmové najdete na jejím blogu Na skok v kuchyni.
Foto: Blog Na skok v kuchyni
Svařené víno s karamelem dělával můj tatínek a bylo to výborné.A když příjdete prokřehlí a promoklí z venku , krásně vás prohřeje a ještě budete mít příjemně provoněný byt.
Comments are closed.