Jaro je čas špenátu, na zahrádce už ho sklízíme, a pokud ne, vždy můžeme sáhnout do mrazáku pro listový špenát, který má stejnou kvalitu. I když jsme ve školních jídelnách nad špenátem často ohrnovali nos, dnes už dobře víme, jak ho připravit. Tak, aby byl chutný a zároveň se projevily jeho zdravé vlastnosti. Jde totiž o superpotravinu!

Salát s čočkou a špenátem

Ingredience

  • 100 g špenát Znojmia
  • lžička přepuštěného máslo
  • lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 50 g zelené francouzské čočky
  • 100 g mixu salátů
  • 1 lžička medu
  • hrst piniových oříšků

Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme na něm povolený špenát tak, aby se úplně zbavil přebytečné vody. Nakonec ho podle chuti osolíme a opepříme. Čočku si uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě. V misce si smícháme olivový olej, med, dijonskou hořčici, sůl a pepř. V míse si smícháme mix salátů, zálivku, čočku a zchladlý špenát. Salát naservírujeme na talíř a posypeme nasekanými piniovými oříšky.

Pečená zelenina s cizrnou a špenátem

Ingredience

  • Cizrna 100 g
  • Máslo přepuštěné 1 lžička
  • Celer 0.5 ks
  • Olivový olej 3 lžíce
  • Špenát Znojmia 100 g
  • Mrkev 3 ks
  • Petržel 1 ks
  • Balzamikový krém 1 lžíce

Cizrnu den dopředu namočíme a pak ji uvaříme podle návodu. Na pánvi rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme na něm povolený špenát, až se odpaří všechna přebytečná voda. Pak ho podle chuti osolíme a opepříme. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na hranolky, v misce promícháme olivový olej, balzamikový krém, sůl a pepř. V této marinádě prohodíme nakrájenou zeleninu a pak ji přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 175 °C zhruba 30 až 40 minut do změknutí. Upečenou zeleninu promícháme se špenátem a směs dochutíme solí. Pečenou zeleninu rozdělíme do talířů a posypeme cizrnou.

Pohankové ravioly s ricotou a špenátem

Ingredience 

Na ravioly

  • 2 hrnky pohankové mouky
  • ½ lžičky soli
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 1-2 lžíce olivového oleje

Na náplň

  • 200 g ricotty
  • 200 g Znojmia Českého špenátu (mraženého)
  • ½ lžičky soli
  • stroužek česneku
  • ½ lžičky muškátového oříšku

Špenát necháme rozmrazit, vymačkáme z něj přebytečnou vodu a smícháme s ostatními ingrediencemi na náplň. V míse smícháme ingredience na ravioly a vypracujte těsto. Rozválíme jej na pláty o velikosti formičky na led a tloušťce zhruba 3 mm. Prohlubně u formičky vymažeme olejem a jeden vyválený plát na ni položíme. Lehce prsty zamáčkneme těsto do prohlubní a naplníme směsí špenátu a ricotty. Na připravené ravioly položíme druhý vyválený plát a ořízneme přebytečné těsto. Formičku obrátíme a jednotlivé ravioly oddělíme nožem od sebe. Jejich strany pak stlačíme hrotem vidličky. Postup opakujeme, dokud nezpracujeme celé těsto a náplň. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a do ní dáme postupně všechny ravioly. Vaříme zhruba 3 minuty, a jakmile vyplavou na hladinu, vyjmeme je z vody. Hotové ravioly podáváme s cherry rajčátky, sušeným tymiánem a piniovými oříšky.

 

 

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.