Velikonoční svátky se pomalu blíží a jedním ze symbolů těchto jarních oslav je beránek. Sladký moučník ve tvaru malého jehněte je krásnou dekorací i výtečnou pochoutkou. Upéct ho lze v různých variantách, například s vaječným likérem, který dodá těstu vláčnost.
Beránek jako symbol
V židovském náboženství byl beránek obětním zvířetem. Tato symbolika se časem přenesla i do křesťanství, kde je beránek vnímán jako podobenství Ježíše Krista a jeho oběti. Sladký dezert ve tvaru jehněte je populární ozdobou ať už v křesťanských či ateistických domácnostech a k velikonočním svátkům už prostě patří.
Recept na beránka s vaječným likérem
Základem moučníku je třené těsto, které je snadné na přípravu a báječně nadýchané. Beránek však bývá občas trochu suchý, to však vyváží přidaný vaječný likér, který dezert nejen ovoní, ale také zvláční.
Budete potřebovat:
150 g mouky typu 405 nebo hladké mouky
1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu
1 lžičku prášku do pečiva
100 g moučkového cukru
100 ml slunečnicového oleje
120 ml vaječného likéru
2 vejce
1 špetku soli
máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
Postup:
1. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pokud máte formu silikonovou, není tento krok třeba. Troubu předehřejeme na 180°C (horní a spodní ohřev).
2. Do mísy vyklepneme vajíčka, přidáme cukr, olej a ušleháme je do pěny. K vaječné směsi přilijeme likér, vše promícháme a postupně do těsta přimícháváme mouku smíchanou se škrobem, práškem do pečiva a solí. Směs metličkou krátce prošleháme, aby byla hladká.
3. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě 40 – 45 minut. Za pomoci špejle otestujeme, zda je beránek upečený. Pokud na dřívku ulpí vlhké těsto, je třeba nechat beránka ještě chvíli v troubě.
4. Hotový moučník vytáhneme z trouby, necháme ho krátce vychladnout ve formě a pak ho vyklepneme na podložku. Pokud bude třeba, seřízneme spodní část, aby beránek lépe stál. Vychladlý moučník pro ozdobu posypeme moučkovým cukrem.
Foto: Depositphotos