Lahodná směs karamelu a osoleného másla se u nás těší v posledních letech velké popularitě. Slaný karamel se hodí téměř do všech moučníků a dezertů, včetně zmrzliny, tak proč jím nenaplnit vánoční cukroví?! Krémová směs mu dodá na exkluzivitě a po sladkostech se jen zapráší.  

Víno, šneci a slaný karamel

Francouzská kuchyně je jedinečná a ovlivnila způsob přípravy jídel v dalších západních evropských zemích i v zámoří. Zatímco pokrmy jako jsou vaření šneci či žabí stehýnka se u sousedů příliš neujaly, na palačinkách a francouzských vínech si pochutnává téměř celý západní svět. Nelze se proto divit, že se za historií slaného karamelu musíme vydat právě do země galského kohouta, konkrétně do jejího nejzápadnějšího cípu – do Bretaně.

Za vynálezce sladko – slané lahůdky je považován bretaňský šéfkuchař a cukrář Henri Le Roux. Nápad smíchat slané máslo s horkým rozpuštěným cukrem ve vodě vznikl v roce 1977. Ze vzniklé hmoty vyrobil Le Roux čtyřhranné tvrdé bonbony, které si brzy získaly obrovskou popularitu po celé Francii. A my si na cucavých karamelkách, často obohacených ještě o smetanu, můžeme pochutnávat dodnes.

Krém do cukroví

Receptů na slaný karamel lze nalézt na internetu i v kuchařkách hned několik, stačí si jen vybrat. My se nechali inspirovat porotkyní kulinářské show Peče celá země Míšou Landovou, jejíž recept naleznete níže.

Na slaný karamel budete potřebovat:

1 hrnec krupicového cukru

85 g másla

1/2 hrnku smetany ke šlehání 33%

1,5 lžičky mořské soli

Postup:

Cukr nasypeme do rendlíku a necháme při střední teplotě a za stálého míchání rozpustit. Poté přidáme na kousky rozkrájené máslo a směs opatrně promícháváme tak dlouho, dokud se nespojí. Rendlík sejmeme z plotny, vsypeme do něj sůl a nalijeme smetanu. Metličkou vše prošleháváme, pak hrnec vrátíme na plotnu a karamel chvíli provaříme, dokud nezíská krémovou konzistenci. Když je hotovo, sejmeme rendlík z plotny, za občasného míchání necháme karamel vychladnout a můžeme používat.

 

Zdroj: vikendovepeceni.cz, france-voyage.com, foto: Depositphotos

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno