Na podzim trávíme více času doma a chladné dny přímo vybízí k tomu, abychom zapnuli troubu a něco dobrého upekli. Můžeme si dovolit více experimentovat
či hledat zapomenuté recepty. Vyzkoušejte jednoduchý, ale báječný citronový koláč!
Na těsto potřebujete:
- 175 g polohrubé mouky
- 100g másla
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
Na citronový krém:
- 30 g kukuřičného škrobu
- 140 g cukru
- 2 citrony
- 85 g másla
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 75 ml vody
Na pěnovou přikrývku:
- 4 bílky
- špetka soli
- 2 lžíce škrobu
- 200 g cukru
Postup:
Dortovou formu vymažeme tukem a lehce vysypeme moukou. Vajíčko oddělíme na bílky
a žloutky (bílek necháme na sněhovou pokrývku). Žloutek, mouku a moučkový cukr smícháme; vypracované těsto necháme 30 minut odležet v ledničce. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Těsto vyválíme tak, aby bylo stejně silné a dalo se vložit do formy (zaplněné musí být
i okraje). Poté do něj uděláme vidličkou na několika místech dírky a přikryjeme ho pečícím papírem, na který nasypeme hrst plnou sušeného hrachu. Takto vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Poté odstraníme papír s hrachem a dopékáme dalších 15 minut. Necháme dobře vychladnout.
Na citronový krém: dobře umyjeme citrony, poté ostrouháme kůru a vymačkáme zhruba 125 ml šťávy. Vajíčko rozdělíme (bílek necháme opět na sněhovou pokrývku) a ke žloutku přimícháme cukr, citronovou šťávu, kůru z citronu a 75 ml vody.
Tuto směs dáme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu (konzistence bude podobná jako u pudinku). Hrnec se směsí sundáme z plotny a přimícháme máslo, vajíčko
a žloutky. Poté necháme ještě jednou zahřát. Horký krém nalijeme na koláč a necháme vychladnout.
Na sněhovou pokrývku: bílky vyšleháme se špetkou soli do lesklého sněhu. Poté opatrně přimícháváme cukr a škrob. Touto směsí naplníme pytlík na zdobení a nanášíme na citronový krém. Koláč necháme ještě 20 minut péct v troubě předehřáté na 180 stupňů tak, aby byla sněhová přikrývka lehce zhnědla.
Foto: Depositphotos
Více receptů na báječné koláče najdete zde