Sezóna ovoce je v plném proudu a na zahradách, trzích i na pultech obchodů je nyní hojnost meruněk, broskví, třešní, borůvek, švestek, jahod i rybízu. Upéct si ovocný moučník je skvělým způsobem jak ovoce zpracovat a výtečně si pochutnat. Přinášíme vám recept na univerzální těsto na koláč s ovocem, které se měří na hrnky a zvládnete ho vytvořit za pár minut.

Ovocné koláče lze připravit z nejrůznějších druhů těst. Oblíbené jsou například kynuté, piškotové nebo s olejovým základem. Moučník upečený dle našeho receptu je nadýchaný a pro jeho ozdobu lze použít různé druhy ovoce – například meruňky, švestky, rybíz nebo borůvky. U menších druhů jako jsou bobuloviny je vhodné kuličky předem obalit v polohrubé mouce. Ovoce se tak v těstě „neutopí“ a zůstane pěkně na povrchu.

Peckovice rozkrojíme, pecku vyndáme a ovoce na těsto vkládáme řezem vzhůru, aby do něj nepustilo příliš šťávy. Koláč podle našeho receptu se zasypává drobenkou a kdo ji nemusí, jednoduše ji vynechá. Moučník chutná výborně i bez ní. 

Recept na univerzální těsto na ovocný koláč

Budete potřebovat:

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek krupicového nebo třtinového cukru

½ hrnku oleje

1 hrnek polotučného mléka

2 vejce

½ sáčku prášku do pečiva

 

Pro drobenku:

100 g polohrubé mouky

50 g moučkového cukru

50 g másla

½ sáčku vanilkového cukru

 

Postup:

  1. Do mísy nasypeme sypké ingredience, přidáme vejce, olej, mléko a vše promícháme.
  2. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo do vymazané a hrubou moukou vysypané zapékací nádoby.
  3. Do středně velké misky nasypeme sypké přísady pro drobenku, přidáme máslo, ingredience rukama prohněteme a vytvoříme drobenku.
  4. Na těsto klademe ovoce, zasypeme ho drobenkou a dáme péct na 30 – 35 minut do trouby předehřáté na 180°C.

 

Foto: Depositphotos.com