Léto je v plném proudu a s ním i sezóna čerstvého ovoce. V červenci dozrávají na zahradách chutné kuličky červeného rybízu. Ovoce je populární do moučníků, marmelád a hodí se i pro přípravu nápojů. Přinášíme vám recept na sirup, který každý hravě zvládne.
Kuličky rybízu jsou svojí příjemně nakyslou chutí velmi osvěžující, proto jsou populární i jako součást letních drinků. Rybíz je bohatý na vitamíny, zejména na vitamín C a B a antioxidanty, které chrání tělo před negativním vlivem volných radikálů. Pojídáním rybízu si zvýšíte imunitu a pročistíte tělo.
Sirup do nápojů
Pro výrobu sirupu z červeného rybízu budete potřebovat: 1 kg ovoce a 750 g krupicového cukru
Postup:
- Bobulky umyjeme, zbavíme stopek a nasypeme je do mísy. Přilijeme 300 ml vody. Rybíz rozmačkáme šťouchadlem na brambory a mísu s obsahem uložíme přes noc do lednice.
- Pyré nalijeme do jemného síta, pod síto položíme čistou mísu a obsah necháme hodinu vykapat. Nemícháme!
- Zachycenou šťávu odměříme a doplníme ji vodou, abychom měli celkem 900 ml tekutiny.
- Do hrnce nalijeme tekutinu, přidáme cukr a přivedeme je k varu. Sirup necháme provařit přibližně minutu, poté sundáme hrnec z plotny a sesbíráme nahromaděnou pěnu. Ještě horký sirup plníme do čistých skleněných lahví s uzávěrem.
Tip: Lahve se sirupem skladujeme v chladu a temnu. Takto uložené vydrží až rok. Po otevření je nutné sirup skladovat v lednici a do třech týdnů spotřebovat.
Foto: Depositphotos