Zatímco jablka jíme zpravidla po celý rok, hrušky bývají na jídelníčku pouze po omezený čas, a ten nastává právě teď. Sezona tohoto ovoce je v plném proudu a my vám představíme důvody, proč jíst hrušky.
Ovocnářství má v naší zemi silnou tradici a právě hrušky mají v sadech, po jablcích a švestkách, bohaté zastoupení. Hrušky stačí jen omýt vodou a pořádně se do nich zakousnout. Dají se ale použít také jako přísada do koláčů, buchet, uvařit z nich lze i marmeládu nebo třeba chutné čatní. Hrušky se dají také nasušit a v zimě si na nich pochutnat místo bonbonů.
Důvody, proč jíst hrušky
I když se tváří trochu obyčejně, hrušky mají našemu zdraví mnohé co nabídnout. Ovoce, které tvarem připomíná ženskou postavu, je totiž bohaté na vitamíny, minerály a hlavně na vlákninu, která pomáhá udržovat naše zažívání a imunitu v kondici.
- Zdroj vitamínů – hrušky obsahují vitamín C, který podporuje imunitu, a to se velmi hodí v podzimním období, kdy se daří virům a bakteriím. Ve složení tohoto sympatického ovoce nalezneme také vitamín A, který stejně jako vitamín C prospívá obranyschopnosti těla a navíc je důležitý pro zdravý zrak.
- Minerály – v hruškách nechybí ani minerály jako vápník, draslík, zinek, fosfor a měď. Ovoce je také cenným zdrojem kyseliny listové, která je důležitá pro správnou krvetvorbu a správný vývoj plodu.
- Vysoký obsah vody – i když to může vypadat trochu banálně, vysoký obsah vody v ovoci má velké výhody, a to zejména pro štíhlou linii. Díky této vlastnosti mají hrušky jen velmi málo kalorií, jsou snadno stravitelné, tělo nezatěžují a působí i močopudně.
- Vláknina – středně velká hruška obsahuje přibližně 4 – 6 gramů vlákniny, což představuje asi pětinu denní doporučené dávky. Vláknina je neocenitelným prvkem pro zdravé zažívání, protože pomáhá změkčovat stolici, čímž podporuje pravidelné vyměšování. Zejména lidé trpící zácpou, by se měli zaměřit na konzumování potravin s vysokým obsahem této látky. Vláknina ale také přispívá k ochraně srdce a nezvyšuje hladinu cukru v krvi.
- Při nemocech – hruškové listí, které se sbírá na jaře, se dříve používalo k přípravě odvarů, které ulevovaly při revmatismu nebo zánětech močových cest. Listy stačí dvě minuty povařit ve vroucí vodě, přecedit a popíjet. Také z křížal lze vytvořit lék, který uleví při horečnatých nemocech a zimnici. Sušené hrušky zalijeme horkou vodou, povaříme a podáváme jako čaj. Nakonec i hrušková šťáva má léčebné účinky. Na organismus působí močopudně a ulevuje při žaludečních obtížích.