Dlouhou dobu mě lákalo tento recept vyzkoušet. V situaci, kdy mě zdravotní důvody donutily omezit bílou mouku, přišel jeho čas. A když jsem ho poprvé upekla, věděla jsem, že si ho budu ráda péct znovu a znovu.

Receptů na semínkový chléb je na internetu spousta, ale každý si vždy přizpůsobí množství jednotlivých semínek a oříšků podle své chuti. I já jsem ho zkoušela ve více variantách a vždy se povedl. Doufám, že vám bude moje kombinace chutnat.

Ingredience:

  • 130 g slunečnicových semínek
  • 130 g ovesných vloček (v případě bezlepkové diety použijte bezlepkové)
  • 20 g dýňových semínek
  • 70 g lískových oříšků (nahrubo nasekaných)
  • 60 g lněných semínek
  • 40 g sezamových semínek
  • 25 g chia semínek
  • 25 g psyllia (rozpustná vláknina)
  • 2 lžičky himalájské soli
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 350 ml vody

Semínkový chléb.
Do mísy dáme všechny sypké suroviny.

V druhé misce si připravíme vlažnou vodu smíchanou s kokosovým olejem, solí, medem a vinným octem, přidáme k sypké směsi a krátce promícháme.

Těsto na chléb přendáme do pečlivě vymazané formy (nejlépe kokosovým olejem) a upěchujeme.

Takto připravený chléb necháme nejméně dvě hodiny (případně přes noc) odležet.

Chléb pečeme na 180 stupňů asi 60 minut. Pokud máte formu silikonovou, v polovině pečení chleba překlopte na mřížku a dopečte bez formy, aby byl povrch křupavý.

Další zajímavé recepty od Romany Böhmové najdete na jejím blogu Na skok v kuchyni.

Foto: Blog Na skok v kuchyni

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.