Červená řepa upoutá svou barvou a v kombinaci s kozím sýrem a rukolou zajásají i chuťové buňky. V březnovém jídelníčku by řepa rozhodně neměla chybět, protože posiluje funkci žluníčku, který je právě v tomto období v oslabení.
Z řepy, jež je bohatá na železo, kyselinu listovou, vlákninu i vitamíny, lze v kuchyni připravit ledasco. Skvěle se hodí jako základ do pomazánek, naplnit s ní můžete těstoviny, nebo ji použít jako hlavní ingredienci pro báječnou a zdravou polévku. Pečené plátky řepy mohou být skvělou chuťovkou k televizi a jako salát je také nepřekonatelná.
Ingredience:
- 2 – 3 středně velké bulvy červené řepy (nebo balení předvařené)
- 2 hrstě salátu rukola
- 150 g čerstvého kozího sýra
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vlašských ořechů
- Pepř
- Sůl
Postup:
Do hrnce nalijte dostatečné množství studené vody a řepu do ní uložte – měla by být kompletně zakrytá. Vodu přiveďte k varu, osolte ji a řepu vařte do změknutí. Je výhodnější volit menší kusy této zeleniny. Ty se běžně vaří okolo jedné hodiny. Pokud budou bulvy větší, můžete si na jejich změknutí počkat i kolem dvou a více hodin. Zda je řepa uvařená zjistíte stejně jako u brambor – stačí do ní píchnout nožem nebo párátkem. Pokud použijete řepu předvařenou, která je sice o něco dražší, ušetříte si celý tento zdlouhavý proces.
Lehce vychladou řepu oloupejte a nakrájejte na tenoučké plátky. Čím tenčí budou, tím lépe.
Rukolu omyjte a pečlivě protřepejte, aby v ní zbylo co nejméně vody. Pro snadnější konzumaci ji lze i lehce pokrájet.
Kozí sýr natrhejte vidličkou a smíchejte ho s rukolou.
Na talíř dokola naaranžujte plátky řepy, pokrývat by měly celou plochu nádobí. Pokapejte ji olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem.
Doprostřed talíře umístěte sýr s rukolou, posypte ho nasekanými vlašskými ořechy a salát je připravený ke konzumaci.
K zakousnutí podávejte nakrájenou bagetu či chléb.
Foto: Depositphotos.com