Na cestování není pod hrozbou koronavirové nákazy ani pomyšlení, ale chutě vzdálených míst lze přenést alespoň do kuchyně. Ta indická potěší všechny naše smysly. Báječně voní, chutná a navíc je plná barev. Vyzkoušejte recept na pikantní indické kuře.
Orientální kuchyně bývá ostřejší a pro naše chuťové buňky lehce exotická. Zpestřete si jídelníček receptem, který voní po dálkách.
Ingredience:
- 4 kuřecí prsa bez kůže
- 2 cibule
- 4 lžíce rostlinného oleje (použít můžete klasický slunečnicový nebo olivový olej, pokud však vaše kuchyně nabízí olej arašídový, máte vyhráno, protože je pro náš recept nejlepší)
- 2 čerstvé zelené chilli papričky
- 1 lžička bílého mletého pepře
Na marinádu:
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce vinného octa
- 2 lžíce rajčatového protlaku nebo pasty
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- asi 1 – 2 cm široký kousek čerstvého zázvoru
- 2 lžíce tmavé sojové omáčky
- 1 lžička chilli koření
- 1 lžička soli
Postup:
Přísady na marinádu promícháme ve větší misce a necháme chvilku odstát. Ve vyšší pánvi rozehřejeme lžíci oleje a zesklovatíme na něm oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Poté pánev stáhneme z plotny, necháme vychladnout a osmahnutou cibuli přimícháme do marinády.
Kuře omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky nebo kostičky. Ty uložíme do mísy s marinádou a pečlivě je v ní promícháme. Necháme v lednici alespoň půl hodiny odležet.
Zbylý olej zahřejeme na pánvi, zmírníme plamen a přidáme chilli koření a pepř. Necháme je chvilku rozvonět, poté přidáme kuře, a to včetně marinády. Maso by nemělo být úplně studené, proto je ho nutné vyndat z lednice včas. Restujeme ho do změknutí.
Kuře podáváme s rýží, posypané očištěnou a nadrobno nakrájenou jarní cibulkou.
Foto: Depositphotos.com