Příroda se na jaře probouzí a její dominantní barvou je nyní především zelená. I v kuchyni je dobré zařadit zelené potraviny do skladby jídelníčku, protože prospívají našemu zdraví. Rizoto s hráškem je skvělý jarní pokrm, který se dá podávat jako hlavní obědový chod nebo chutná večeře.
Rýže je základ úspěchu
Rizoto bylo u nás populární i v dobách před Sametovou revolucí, protože šlo o jídlo levné a daly se v něm snadno zužitkovat zbytky a přebytky z kuchyně. Italská varianta tohoto pokrmu se ale od našeho českého rizota přeci jen trochu liší. Hlavní rozdíl je ve výběru rýže.
Do rizota by se měla používat především rýže kulatozrnná, která má světlejší střed zrníček. Obsahuje totiž větší množství škrobu, který se postará o krémovější konzistenci rizota. V obchodech se běžně dají koupit rýže typu Carnaroli či Arborio, pro výrobu pokrmu se hodí také druh Vialone Nano.
Příprava rizota není nijak složitá, jen si vyžádá vaši přítomnost u sporáku a trochu trpělivosti. Rýže se totiž vaří ve vývaru, který je třeba do hrnce či pánve postupně dolévat.
Recept na hráškové rizoto
Potřebujete: 300 g kulatozrnné rýže, 400 g mraženého hrášku, 800 ml horkého zeleninového vývaru (nebo 1 bujonovou kostku), 3 lžíce olivového oleje, 40 g šalotky, 100 ml suchého bílého vína, 50 – 80 g másla, 100 g strouhaného parmezánu, kuličky čerstvého hrášku na ozdobu
Postup:
- Do hrnce vložíme kořenovou zeleninu a cibuli, zalijeme je litrem vody a tekutinu necháme nejméně hodinu probublávat. Když vás tlačí čas, použijte bujonovou kostku, kterou stačí zalít horkou vodou a nechat rozpustit.
- Mražený hrášek necháme krátce rozmrznout v teplé vodě. Tekutinu slijeme, třetinu kuliček odložíme stranou a zbytek rozmixujeme na kaši. Pokud bude příliš hustá, lze ji naředit trochou vývaru.
- V hrnci zahřejeme olivový olej s trochou másla, v rozehřátém tuku orestujeme najemno nakrájenou šalotku, přidáme nepropláchnutou rýži a asi dvě minuty ji za stálého míchání restujeme. Po chvíli přilijeme k rýži bílé víno a směs pár minut podusíme, dokud se alkohol nevypaří.
- Do směsi přidáme rozmixovaný hrášek i odložené kuličky a rizoto začneme postupně podlévat vývarem. Změklou rýži odstavíme stranou, necháme asi minutu odpočinout, a pak do ní vmícháme zbylé máslo a parmazán. Rizoto dle chuti dosolíme a ozdobíme kuličkami čerstvého hrášku.
Foto: Depositphotos