Známe jí z dob našeho dětství – babičky v ní pekly výborné šťavnaté pokrmy. Máme pro vás skvělý tip, jak si ulehčit práci, ušetřit peníze a pochutnávat si na specialitách, které potěší každého gurmána. Nevěříte? Je to jednoduché. Pořiďte si remosku.
Remoska je, podle mínění špičkových kuchařů a odborníků, jeden z mála příspěvků Čechů do světové gastronomie. Malá, samostatná a uzavřená trouba nahradí mnoho dražších kuchyňských spotřebičů. Od doby, kdy byla remoska uvedena na trh, uplynulo skoro půl století. V obchodech se objevila řada moderních kuchyňských elektrospotřebičů, remosku však z trhu nevytlačily. Lidé si novoty vyzkoušeli a mnozí se vrátili k osvědčené remosce.
Proč je remoska stále v oblibě?
Připravená jídla pečená v remosce zůstávají šťavnatá a vláčná, jelikož se nevysoušejí dlouhým pečením v troubě. S povrchovou úpravou teflon se pokrmy ani nepřipalují, není třeba použít tuk. Připravená jídla tedy odpovídají zásadám zdravé výživy i dietě.
Připravíte v ní všechny druhy masa, ryby, zeleninu, pizzu, koláče, buchty, bábovky, moučníky… Umí prostě všechno!
Recepty z remosky:
Jogurtový koláč
- 1 a 1/2 kelímku polohrubé mouky
- 1 kelímek moučkového cukru
- 1 kelímek jogurtu
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
Vše promícháme a nalijeme do vymazané a moukou vysypané remosky. Poklademe čerstvým nebo okapaným kompotovaným ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme podle výšky těsta asi 30 minut.
Králík s brambory
Remosku vymastíme máslem a dáme do ní naporcovaného králíka. Maso potřeme česnekem se solí a hořčicí. Na to dáme velkou vrstvu syrových brambor nakrájených na tenké plátky. Brambory osolíme a zase dáme utřený česnek. Vše zalijeme 1/4 l šlehačky. Pečeme brambory dozlatova a maso do měkka. Jako přílohu můžeme zvolit zeleninový salát.
Foto: ČTK/Ožana Jaroslav