Velikonoční svátky dle tradic začínají již ve středu. V letošním roce Škaredá nebo také Sazometná středa vychází na 28. březen. Neškareďme se a udělejme si báječné sladké trhance s jablky, které k tomuto dni patří, a vychutnejme si k nim moravské nebo české víno.
Název Škaredá středa nevznikl jen tak, měl připomínat Jidášovu zradu, a tedy škaredý skutek. Druhý název Sazometná se používá dle tradice z důvodu, že se v ten den vymetaly saze z komína a probíhal velký úklid. Navíc se říká, že kdo se bude škaredit (mračit) o této středě, ten se bude mračit každou středu v roce. A tak se usmívejte a vyzkoušejte naše chutné trhance s moravskými nebo českými víny.
Trhanec nasladko s jablíčky
Ingredience:
- 2 jablka
- 50 g rozinek
- 240 g hladké mouky
- 2 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- lžička skořice
- 1 vanilkový cukr
- 400 ml plnotučného mléka
- 4 vejce
- máslo na pečení
- moučkový cukr na posypání
Smíchejte mouku, sůl, vanilkový, krupicový cukr a skořici. Přidejte žloutky, mléko a propracujte dohladka. Z bílků vyšlehejte sníh a postupně vmíchejte do těsta. Nechte odležet a mezitím nakrájejte jablka na tenčí plátky.
Na pánvičce nechte rozpustit máslo, vložte jablka a krátce je orestujte doměkka. Potom vlijte polovinu těsta, zasypte je rozinkami a nechte zespodu zezlátnout. Obraťte a opečte i spodní část. Trhanec natrhejte hranou obracečky a servírujte.
Tip sommeliera Marka Babisze K velikonočnímu trhanci bych doporučil sladší bílé víno se zbytkovým cukrem polosladké, popřípadě sladké. Z ročníků můžete volit 2017, 2016 nebo 2015, z odrůd doporučuji Pálavu, Tramín červený nebo Ryzlink vlašský, vše z mikulovské nebo znojemské podoblasti v kvalitě výběr z hroznů, výběr z bobulí nebo ledové či slámové víno. Vybírejte vína ze Salonu vín: |
Foto: Shutterstock, Vinařský fond