Přípravy na samotné Velikonoce probíhaly právě v sobotu. Uklízelo se, peklo se slavnostní pečivo a barvila se vajíčka. Právě kraslice jsou nejtypičtějším symbolem těchto jarních svátků a jsou znamením nového života, znovuzrození.
O Bílé sobotě ráno ještě před východem slunce bylo nutné důkladně vymést smetí, a to nejlépe novým koštětem. Věřilo se, že díky tomu se domu vyhne hmyz. S tímto dnem se pojí i zvyk zamilovaných – chodníčky lásky. Mladí chlapci malovali či vysypávali pískem chodníček, který vedl k domu jejich milé. A hlavně o Bílé sobotě byl ten nejvyšší čas vypravit se pro vrbové proutí.
Na slavnostních stolech se postupně začaly objevovat dobroty jako mazance a beránci. Připravovaly se lehké jarní polévky a dovoleny byly už i klobásky a nádivky. Vyzkoušejte náš báječný mazanec.
Babiččin velikonoční mazanec
Ingredience:
- 230 g hrubé mouky
- 100 g polohrubé mouky
- ½ kostky droždí
- 1 vejce na pomazání
- 60 g cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 120 ml vlažného mléka
- 70 g povoleného másla
- větší špetka soli
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 40 g rozinek
- 40 g nasekaných loupaných mandlí
- mandlové plátky na posypání
V míse smícháme hrubou a polohrubou mouku a uděláme důlek. Vlijeme 2/3 mléka a rozdrolíme droždí. Do mléka pak opatrně vmícháváme mouku ze stran, až nám vznikne hladké těstíčko jako na lívance. Lehce posypeme hladkou moukou a necháme 30 minut v teple vyběhnout. Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, citronovou kůru, změklé máslo, sůl a nalijeme zbytek mléka. Vypracujeme těsto a poté vmícháme rozinky a mandle. Těsto vyndáme nejlépe na dřevěný vál a necháme 30 minut odpočinout. Zrání těsta nepodceňujte. Spojují se v něm chutě!
Potom těsto krouživými pohyby utáhneme a vytvarujeme bochánek. Dáme na pečicí papír na plech a asi hodinu necháme vykynout. Pak mazanec namažeme vejcem a zasypeme mandlovými lupínky. NEZAPOMEŇTE! Těsto musíme nahoře lehce proříznout do kříže. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů 40–50 minut.
Tip sommeliera Marka Babisze K tomuto sladkému velikonočnímu pokušení bych opět zvolil polosladké bílé víno. Z odrůd bych volil odrůdy z řady pinotů jako Rulandské bílé a Rulandské šedé ze slovácké či velkopavlovické podoblasti a ročníků 2016 nebo 2015. Vybírejte vína ze Salonu vín: |
Foto:Shutterstock, Vinařský fond