K chladnému podzimnímu počasí polévky patří, prohřejí organismus a dodají energii. A co pečená polévka? Její příprava je sice o něco složitější, výsledek ale stojí za to! Vyzkoušejte recept na pečenou zeleninovou polévku se špetkou orientu!
Ingredience:
- 500g mrkve
- 170g cibule
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
- 800ml zeleninového vývaru (lze použít i bujón v bio kvalitě)
- 100ml smetany na vaření
- sůl
- mletý pepř
- koření garam masala
- 4 snítky tymiánu (lze použít i sušený)
- starší chléb, rohlíky nebo toastový chléb
- olivový olej
- máslo
- skořice
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Mrkve a cibule oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Takto upravenou zeleninu dáme
do mísy a promícháme s olivovým olejem, troškou soli, pepřem a kořením garam masala (pokud nechcete, aby byla polévka příliš pikantní, je možno směs garam masalu nahradit mletým kmínem, pískavicí a fenyklem). Plech vyložíme pečícím papírem a zeleninu na něj rozprostřeme. Pečeme asi 30 minut.
Na pánvi zahřejeme lžíci olivového oleje a čajovou lžičku másla. Pečivo nakrájíme na menší kostičky, které promícháme s trochou skořice a opékáme do křupava.
Zeleninový vývar na plotně zahřejeme a poté ho ze sporáku sundáme. Zeleninu vyndáme
z trouby a nasypeme do vývaru. Přidáme smetanu, snítky tymiánu a vše pečlivě rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí a pepřem.
Více podzimních receptů naleznete zde
Foto: Depositphotos