Skvělá snídaně, vydatná svačina, rychlá večeře nebo doplněk k pivu. Preclíky se dají jíst na slaný i sladký způsob. Oblíbené jsou nejen v sousedním Bavorsku, odkud podle všeho pocházejí, ale popularitě se těší po celé Evropě a v anglosasky mluvících zemích. Mají dokonce i svůj vlastní den. Mezinárodní den preclíků připadá na 26. dubna a oslavit ho lze upečením této křupavé pochoutky.

I preclíky mají svou historii. O jejich vzniku existuje několik legend a jedna z nich míří až do období před naším letopočtem. Tehdejší kmeny Keltů prý připravovaly zakroucené pečivo pro oslavy jara. Další teorie vypráví příběh ze sedmého století o benediktinských mniších z Bavorska, kteří pekli křupavé pečivo, které připomínalo ruce sepjaté při modlitbě a Svatou Trojici.

Od té doby se preclíky staly velmi populární a variací jak je připravit je mnoho. Výborné jsou namazané máslem, se šunkou, na sladko s nutellou nebo polité glazurou.Skvěle však chutnají i samotné.

Recept na preclíky

Ingredience:

  • 30 g změklého másla
  • 420 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí nebo balíček sušeného
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 2 lžičky soli
  • 125 ml vlažné vody
  • 125 ml piva plzeňského typu
  • 80 – 100 g jedlé sody
  • žloutek a trocha vody na potření
  • hrubá sůl na posyp

Postup:

Z čerstvého droždí a cukru umíchejte lžičkou kašičku, kterou zalijte vlažnou vodou. Stejně postupujte u sušeného droždí. Zde se však kašička vytvoří až po přilití vody. Směs nechte chvilku odpočinout, a poté k ní přilijte pivo.

Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a změklé máslo, které rukou nebo robotem zapracujte. Přidejte drožďovou směs a hmotu vypracovávejte tak dlouho, dokud nevznikne kompaktní těsto. Vytvarujte ho do bochánku a nechte alespoň 1,5 hodiny kynout.

Troubu předehřejte na 120 °C, jedlou sodu vysypte na plech vyložený pečícím papírem a pečte přibližně hodinu. Poté ji nechte vychladnout a uložte do uzavíratelné nádoby.

Zvyšte teplotu trouby na 250 °C a začněte připravovat preclíky.

Vykynuté těsto rozdělte na 8 – 10 stejně velkých dílů. Z každého kousku rozválejte obdélník, ten srolujte do ruličky a spoj lehce přitlačte. Z ruličky rukama vypracujte váleček dlouhý asi 50 cm; konce budou tenčí než střed. Ty poté zakruťte, obraťte směrem dovnitř a vytvarujte preclík. Ten zakryjte vlhkou utěrkou a nechte ještě dokynout.

V mezičase dejte vařit přibližně litr vody. Jakmile dojde k varu, vsypte do ní sodu – pozor, bude to pěnit! Jakmile se soda zcela rozpustí, je třeba v lázni každý preclík namočit. Pomoci si můžete třeba plochou děrovanou naběračkou. Po vytažení preclíky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a posypte solí. K posypu lze použít jako variantu i nastrouhaný sýr.

Plechy umístěte do trouby, snižte teplotu na 200 °C a pečte do zhnědnutí, přibližně 20 minut.   

Foto: Pixabay.com_Monika Schröder
Zdroj recept: kublanka.cz