Je jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny v naší kuchyni. Pro svou pozitivní barvu dokáže mrkev pokrmy doslova rozzářit. Má sladkou chuť a díky vysokému obsahu beta karotenů pomůže pokožce získat krásně hnědé opálení. Z této kořenové zeleniny lze připravit pokrmy sladké i slané, a také chutné a zdravé nápoje.
Sezona mrkve je v plném proudu a její využití v kuchyni je opravdu široké. Výborně chutná syrová, ale přidat se dá do polévek, omáček i moučníků. Vyzkoušejte recept na mrkvový sirup a báječnou mrkvovou bábovku.
Netradiční mrkvový sirup
Ingredience:
- 2 kg mrkve
- 1 kg jablek
- 3 l vody
- ½ kg Korunního cukru na přípravu sirupu z bobulového ovoce
- 4 – 6 g kyseliny citronové
Postup:
Mrkve očistíme, nakrájíme na větší kolečka, zalijeme polovičním množstvím vody a vaříme doměkka. V polovině doby vaření přidáme neoloupaná, umytá, nakrájená jablka. Rozmixujeme a propasírujeme přes řídké síto.
Mrkvový protlak, který vznikne, zředíme zbytkem vody, přidáme cukr a dáme zpět na plotnu. Zahřejeme maximálně na 80 °C a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
Hustou směs poté odstavíme a přidáme kyselinu citronovou.
Připravíme si vyvařené zavařovací sklenice nebo lahve. Sirup do nich rozdělíme, sklenice uzavřeme víčky a sterilizujeme nejvýše 10 minut.
Sirup ředíme s vodou v poměru 1:1. Skladujeme na chladném a tmavém místě, po otevření uchováváme v chladničce. Před použitím je nutno lahev dobře protřepat.
Mrkvová bábovka s kokosem
Ingredience:
- 280 g hladké mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 200 g Korunního cukru krystal
- 4 vejce
- nastrouhanou kůru z jednoho bio citronu
- 2 dcl oleje
- 280 g nastrouhané mrkve
- 100 g strouhaného kokosu
Postup:
Do mísy dáme cukr, celá vejce, sůl, nastrouhanou kůru z citronu, olej a strouhanou mrkev.
V další míse smícháme suché ingredience a postupně je přimícháváme k tekuté směsi.
Bábovkovou formu vymažeme olejem či máslem a vysypeme polohrubou moukou či strouhaným kokosem.
Troubu předehřejeme na 170 °C a bábovku pečeme asi 40 minut.
Foto a zdroj: Shutterstock/Moravskoslezské cukrovary, a. s., Pixabay.com_Couleur