Je jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny v naší kuchyni. Pro svou pozitivní barvu dokáže mrkev pokrmy doslova rozzářit. Má sladkou chuť a díky vysokému obsahu beta karotenů pomůže pokožce získat krásně hnědé opálení. Z této kořenové zeleniny lze připravit pokrmy sladké i slané, a také chutné a zdravé nápoje.

Sezona mrkve je v plném proudu a její využití v kuchyni je opravdu široké. Výborně chutná syrová, ale přidat se dá do polévek, omáček i moučníků. Vyzkoušejte recept na mrkvový sirup a báječnou mrkvovou bábovku.

Netradiční mrkvový sirup

Ingredience:

  • 2 kg mrkve
  • 1 kg jablek
  • 3 l vody
  • ½ kg Korunního cukru na přípravu sirupu z bobulového ovoce
  • 4 – 6 g kyseliny citronové

Postup:

Mrkve očistíme, nakrájíme na větší kolečka, zalijeme polovičním množstvím vody a vaříme doměkka. V polovině doby vaření přidáme neoloupaná, umytá, nakrájená jablka. Rozmixujeme a propasírujeme přes řídké síto.

Mrkvový protlak, který vznikne, zředíme zbytkem vody, přidáme cukr a dáme zpět na plotnu. Zahřejeme maximálně na 80 °C a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.

Hustou směs poté odstavíme a přidáme kyselinu citronovou.

Připravíme si vyvařené zavařovací sklenice nebo lahve. Sirup do nich rozdělíme, sklenice uzavřeme víčky a sterilizujeme nejvýše 10 minut. 

Sirup ředíme s vodou v poměru 1:1. Skladujeme na chladném a tmavém místě, po otevření uchováváme v chladničce. Před použitím je nutno lahev dobře protřepat.

Mrkvová bábovka s kokosem

Ingredience:

  • 280 g hladké mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 200 g Korunního cukru krystal
  • 4 vejce
  • nastrouhanou kůru z jednoho bio citronu
  • 2 dcl oleje
  • 280 g nastrouhané mrkve
  • 100 g strouhaného kokosu

Postup:

Do mísy dáme cukr, celá vejce, sůl, nastrouhanou kůru z citronu, olej a strouhanou mrkev.

V další míse smícháme suché ingredience a postupně je přimícháváme k tekuté směsi.

Bábovkovou formu vymažeme olejem či máslem a vysypeme polohrubou moukou či strouhaným kokosem.

Troubu předehřejeme na 170 °C a bábovku pečeme asi 40 minut.

Foto a zdroj: Shutterstock/Moravskoslezské cukrovary, a. s., Pixabay.com_Couleur