Nápoj, po kterém roztají duše i srdce! Bez vánočního punče se doba adventu prostě neobejde a my vám přinášíme rovnou dva recepty na tento lahodný zimní nápoj: ve variantě s alkoholem a bez, na které si mohou pochutnat i malé děti.
Vánoční punč s marcipánem a čokoládou
Ingredience:
- Čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho citronu,
- 2 vanilkové lusky,
- 1 celá skořice,
- 7 ks hřebíčku,
- kůra z 1 pomeranče (nejlépe v bio kvalitě),
- kůra z 1 citronu (nejlépe v bio kvalitě),
- 750 ml červeného vína,
- 200 ml rumu,
- 0,5 l čerstvě vymačkané šťávy z pomerančů (lze použít i 100% pomerančový džus),
- 0,5 l černého čaje,
- 5 polévkových lžic třtinového cukru,
- 100 g marcipánu,
- 20 g hořké čokolády.
Postup:
Třtinový cukr nechte v hrnci lehce zkaramelizovat a poté ho zalijte čajem, pomerančovou a citronovou šťávou a vínem. Přidejte kůru z citronu a pomeranče, hřebíčky a skořici. Vanilkový lusk vyškrabejte, do hrnce dejte jak semínka, tak dřeň. Marcipán a čokoládu nakrájejte na malé kousky a též přidejte do hrnce. Pomalu zahřívejte, vařit nechte asi 10 – 15 minut.Poté tekutinu přeceďte, přidejte rum a je hotovo!
Vánoční punč bez alkoholu
Ingredience:
- 1 l vody,
- 6 čajových lžiček ovocného nebo čistě jen jablečného sypaného čaje,
- 750 ml hroznového nebo jablečného džusu,
- 3 hřebíčky,
- 1 celou skořici,
- 2 pomeranče (nejlépe v biokvalitě),
- cukr nebo med na dochucení.
Postup:
Vodu v hrnci přiveďte k varu, čaj nasypte do uzavíratelného sítka a nechte ve vodě přibližně deset minut luhovat. Do druhého hrnce nalijte ovocný džus, přidejte koření a zahřejte ho (neměl by se vařit!). Nechte pár minut odstát a poté z hrnce odstraňte koření. Přilijte hotový čaj a vymačkanou šťávu ze dvou pomerančů. Nápoj oslaďte cukrem či medem a nechte pár minut odstát, aby se chutě a vůně propojili.
Tip: Pro červené zabarvení punče kombinujte ovocný čaj s hroznovým džusem, pro žlutou variantu punče volte jablečný čaj a džus.
Foto: depositphotos.com