Cukroví, vánočka a vaječný likér – neodmyslitelné atributy nejen českých Vánoc, bez kterých se většina z nás neobejde. Vyzkoušejte recept na domácí vaječný likér! Nejen že výborně chutná, ale může být i krásným dárkem. Přinášíme vám dva recepty na tradiční vánoční likér ve variantě s alkoholem i bez.
Vaječný likér s alkoholem
Ingredience:
0,5 l rumu
5 ks žloutků (nejlépe z bio vajec)
1 vanilkový lusk či balení vanilkového cukru
5 lžic cukru moučka
1 plechovka salka
Postup:
Žloutky vyšleháme spolu s moučkových cukrem. Vanilkový lusk vyškrabeme a do směsi přidáme jak semínka tak dřeň; nebo přisypeme vanilkový cukr. Ke šlehání je ideální použít elektrický šlehač, protože je ho třeba provádět několik minut.
K vyšlehané tekutině poté postupně přilévámé salko a opět několik minut šleháme (čím delší šlehání, tím lahodnější chuť).
Nakonec postupně přiléváme rum, opět směs pečlivě vyšleháme a nakonec plníme do skleněných lahví. Ty uložíme na chladné místo.
Vaječný likér bez alkoholu s čokoládou
Ingredience:
75 g bílé čokolády (lze vyrobit i tmavou variantu likéru – do té přidejte hořkou čokoládu a chilli)
200 ml mléka
1 vanilkový cukr
6 žloutků (nejlépe v bio kvalitě)
50 g moučkového cukru
200 g smetany
Postup:
Čokoládu najemno nasekejte. Mléko nechte vzejít v hrnci a poté ho odstavte z plotny. Přisypte do něj čokoládu a míchejte tak dlouho, dokud se nerozpustí. Směs nalijte do mísy, přimíchejte žloutky, přidejte vanilkový a moučkový cukr a nakonec smetanu. Mísu ponořte do vodní lázně a několik minut míchejte, dokud nebude směs krémová. Pozor, nesmí se vařit! Lze ji i mixovat ručním šlehačem. Nyní zbývá již jen naplnit vymyté lahvičky, hotový likér uložit v lednici a nejpozději do týdne spotřebovat.
Foto: pixabay.com_