Kari je směs koření, která patří k aromaticky výraznějším. Vznikla v Indii za koloniální britské nadvlády. Její součástí je i koření kurkuma, které zejména na podzim přispívá k větší obranyschopnosti organismu. Kari pokrm nejen krásně obarví, ale také nádherně ovoní.

Ingredience:

  • 500 g kuřecího masa (lze použít i vepřové nebo krůtí)
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 3 kusy bobkového listu
  • ½ kelímku zakysané smetany
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 50 g másla
  • 3-4 lžičky koření kari
  • lžíce sójové omáčky
  • 1-2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl

Maso nakrájíme na kostičky, dáme do misky, zalijeme troškou oleje, sójovou omáčkou a zasypeme kořením kari (2 lžičky). Necháme uležet alespoň 20 minut v lednici.

Na pánvičce zpěníme na oleji cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme prolisovaný česnek a bobkový list. Až se koření rozvoní, přidáváme maso, které orestujeme. Poté přidáme ještě jednu až dvě lžičky koření kari, zalijeme horkou vodou a maso vaříme doměkka. Dle chuti přisolíme.

V průběhu si uděláme z másla a mouky jíšku, a tu vmícháme k masu. Nakonec přidáváme zakysanou smetanu a ještě krátce povaříme.

Příloha dle chuti – rýže, knedlík, špagety, noky…

Autor: Alena Babuková

Foto: depositphotos/marimoart

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.