Italové milují kávu a k ní nějaký lahodný dezertík. Máme pro vás inspiraci na super jednoduchý čokoládový koláč, který si zamilujete vy i celá vaše rodina.

Ingredience:

  • 500 ml smetany na šlehání
  • 100 g másla
  • 500 g čokolády, může být na vaření, nebo nějaká 70%
  • 250 g sušenek dle vašeho výběru
  • Na ozdobu – maliny, jahody, borůvky… (dle chuti)

Rozdrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Pak vezměte libovolnou formu menšího nebo středního průměru, sušenkovou drtí vyplňte dno a dobře „udusejte“.

Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů a dejte do ní sušenkovou směs na deset minut péct.

V mezičase si připravte hrnec, nalijte do něj smetanu a na mírném ohni ji pomalu ohřívejte, začněte do ní lámat čokoládu a pomalu ji ve smetaně rozpouštějte. Nezapomeňte často míchat.

Když je hotovo, vyndejte sušenky z trouby a opatrně je zalijte smetanovou čokoládou. Nechte zchladnout a pak dejte na noc odstát do lednice.

Před podáváním ozdobte čerstvým nebo kompotovaným ovocem dle chuti.

Foto: depositphotos/studioM

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.