Grilování fakt není žádná věda. S trochou cviku ho zvládne každý. Výsledek pak může ohromit hosty na domácí párty. Ať už se rozhodnete pro módní burgery, nebo velmi snadná kuřecí křidýlka, hosté vás od grilu jen tak nepustí.

Americká kuřecí křidýlka na grilu

  • 800 g kuřecích křídel
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • lžíce medu
  • 2 cibule
  • lžička mleté skořice
  • tymián dle chuti
  • 6 lžic Kečupu Gurmán Otma
  • 3 lžíce sójové omáčky Vasco da Gama
  • lžíce citronové šťávy
  • 6 stroužků česneku
  • oregano dle chuti
  • bazalka dle chuti

Kuřecí křidélka omyjeme a osušíme. Ostatní suroviny včetně kečupu rozmixujeme v mixéru na hladkou hustou směs. Ve větší míse pečlivě obalíme kuřecí křidélka marinádou, zakryjeme a dáme do lednice uležet do druhého dne. Křidélka můžeme péct venku na grilu nebo i v troubě na 200 °C, trvá to zhruba půl hodiny.

Hamburger z trhaného kuřecího masa

  • 4 kuřecí řízek stehenní
  • lžíce oleje
  • 150 g sýru s modrou plísní
  • 2 rajčata
  • 4 hamburgerové housky
  • 4 listy salátu
  • Cikánka omáčka Otma

Kuřecí řízky vložíme do zapékací misky vymazané olejem a zalijeme cikánskou omáčkou. Misku překryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme přikryté dvě hodiny. Během pečení můžeme podle potřeby podlít trochou vody.

Upečené maso natrháme po vláknech. Nejlépe to jde s pomocí dvou vidliček rovnou v zapékací misce, kde se krásně obalí vypečenou omáčkou.

Rozehřejeme gril nebo pánvičku a nasucho krátce na řezu opečeme rozkrojené hamburgerové housky.

Nakonec hamburgery naplníme – natrhané maso navrstvíme na listový salát a přidáme plátky rajčat. Posypeme nadrobeným sýrem a přiklopíme vrškem housky. Pro snadnější servírování můžeme burger spíchnout párátkem.

 

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.