Dodržet novoroční předsevzetí, jíst pravidelně a v menších porcích, je občas problém. Udělejte si hravé svačinky, které jednoduše zabalíte do batůžku s sebou na svah, na výlet nebo do zaměstnání. Jejich příprava nezabere dlouhé hodiny přípravy. Naplní bříška a budou chutnat malým i velkým. Řeč je o přesnídávce, vaflích a netradiční variantě štrúdlu.

Domácí jablečná přesnídávka
(2 svačinky)

Ingredience:

  • 340 g oloupaných, vykrájených a nasekaných jablek (cca 1 velké nebo 2 malé)
  • 180 ml vody
  • 50 g Korunního cukru krupice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 10 piškotů

Kousky jablek nasypeme do kastrolu a zalijeme vodou tak, aby byla jablka úplně ponořená. Vaříme, dokud nebudou úplně měkká. Necháme vychladnout, rozmixujeme mixérem či zpracujeme šťouchadlem. Přidáme cukr, šťávu z citronu a povaříme ještě cca 3 minuty. Pyré před plněním do skleniček necháme úplně vychladnout.

TIP: Místo kulatých piškotů můžete přibalit velké cukrářské, které poslouží jako lžička.

 

Pohankové vafle
(4-6 porcí dle velikosti vaflovače)

Ingredience:

  • 300 ml bílého smetanového jogurtu
  • 150 ml mléka
  • 150 g pohankové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 90 g BIO cukru z řady Korunní cukr
  • 2 velká vejce
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka mleté skořice
  • špetka soli
  • tuk na vymazání

Do mísy dejte oba druhy mouky, přisypte skořici, jedlou sodu a sůl. Ve druhé misce smíchejte jogurt, mléko, hnědý cukr, olej a přidejte žloutky. Tekutou směs vlijte do mísy s moukou a dobře promíchejte. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zlehka jej zapracujte do těsta.  Nahřejte vaflovač a vymažte formu tukem. Naběračkou vlijte část těsta (mělo by zaplnit zhruba ¾ formy). Přiklopte víko a vyčkejte asi 4 minuty, dokud vafle nezezlátnou.

TIP: Na přilepšení přidejte oříšky, čerstvé ovoce, případně domácí zavařeninu.

Krupicový štrůdl (1 šiška)

Na náplň:

  • 500 ml mléka
  • 250 ml smetany
  • 180 g pšeničné krupice
  • 100 g Korunního cukru krupice
  • 100 g hrozinek
  • 70 g máslových vloček na obložení
  • 50 g másla
  • 50 g mletých mandlí
  • 3 vejce
  • 1 špetka soli
  • máslo na vymazání formy

Na polevu:

Mléko se solí a máslem přivedeme do varu a za stálého míchání přisypáváme krupici. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Do vychladnuté krupicové hmoty postupně přidáme žloutky a smetanu. Nakonec zlehka přimícháme tuhý sníh z bílků a cukr krupici. Těsto na závin vytáhneme natenko, potřeme náplní a posypeme hrozinkami a mandlemi. Štrůdl srolujeme, vložíme do formy na pečení vytřené máslem a obložíme máslovými vločkami. V předehřáté troubě pečeme při teplotě 170 °C přibližně 35 minut, aby povrch zůstal světlý. Mléko s BIO cukrem za stálého míchání přivedeme do varu a nalejeme na štrůdl. Pečeme dalších 15 minut. Nahrubo posypeme moučkovým cukrem.

Více informací na: www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr

Zdroj: Shutterstock/Moravskoslezské cukrovary, a. s.

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.