Dodržet novoroční předsevzetí, jíst pravidelně a v menších porcích, je občas problém. Udělejte si hravé svačinky, které jednoduše zabalíte do batůžku s sebou na svah, na výlet nebo do zaměstnání. Jejich příprava nezabere dlouhé hodiny přípravy. Naplní bříška a budou chutnat malým i velkým. Řeč je o přesnídávce, vaflích a netradiční variantě štrúdlu.
Domácí jablečná přesnídávka
(2 svačinky)
Ingredience:
- 340 g oloupaných, vykrájených a nasekaných jablek (cca 1 velké nebo 2 malé)
- 180 ml vody
- 50 g Korunního cukru krupice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 10 piškotů
Kousky jablek nasypeme do kastrolu a zalijeme vodou tak, aby byla jablka úplně ponořená. Vaříme, dokud nebudou úplně měkká. Necháme vychladnout, rozmixujeme mixérem či zpracujeme šťouchadlem. Přidáme cukr, šťávu z citronu a povaříme ještě cca 3 minuty. Pyré před plněním do skleniček necháme úplně vychladnout.
TIP: Místo kulatých piškotů můžete přibalit velké cukrářské, které poslouží jako lžička.
Pohankové vafle
(4-6 porcí dle velikosti vaflovače)
Ingredience:
- 300 ml bílého smetanového jogurtu
- 150 ml mléka
- 150 g pohankové mouky
- 100 g hladké mouky
- 90 g BIO cukru z řady Korunní cukr
- 2 velká vejce
- 1 lžíce rostlinného oleje
- ½ lžičky jedlé sody
- špetka mleté skořice
- špetka soli
- tuk na vymazání
Do mísy dejte oba druhy mouky, přisypte skořici, jedlou sodu a sůl. Ve druhé misce smíchejte jogurt, mléko, hnědý cukr, olej a přidejte žloutky. Tekutou směs vlijte do mísy s moukou a dobře promíchejte. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zlehka jej zapracujte do těsta. Nahřejte vaflovač a vymažte formu tukem. Naběračkou vlijte část těsta (mělo by zaplnit zhruba ¾ formy). Přiklopte víko a vyčkejte asi 4 minuty, dokud vafle nezezlátnou.
TIP: Na přilepšení přidejte oříšky, čerstvé ovoce, případně domácí zavařeninu.
Krupicový štrůdl (1 šiška)
Na náplň:
- 500 ml mléka
- 250 ml smetany
- 180 g pšeničné krupice
- 100 g Korunního cukru krupice
- 100 g hrozinek
- 70 g máslových vloček na obložení
- 50 g másla
- 50 g mletých mandlí
- 3 vejce
- 1 špetka soli
- máslo na vymazání formy
Na polevu:
- 250 ml mléka
- 100 g Korunního BIO cukru krystalu
- 1 bal. hotového těsta na závin anebo těsto na závin podle základního receptu.
- Korunní cukr moučka – mlýnek na posypání
Mléko se solí a máslem přivedeme do varu a za stálého míchání přisypáváme krupici. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Do vychladnuté krupicové hmoty postupně přidáme žloutky a smetanu. Nakonec zlehka přimícháme tuhý sníh z bílků a cukr krupici. Těsto na závin vytáhneme natenko, potřeme náplní a posypeme hrozinkami a mandlemi. Štrůdl srolujeme, vložíme do formy na pečení vytřené máslem a obložíme máslovými vločkami. V předehřáté troubě pečeme při teplotě 170 °C přibližně 35 minut, aby povrch zůstal světlý. Mléko s BIO cukrem za stálého míchání přivedeme do varu a nalejeme na štrůdl. Pečeme dalších 15 minut. Nahrubo posypeme moučkovým cukrem.
Více informací na: www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr
Zdroj: Shutterstock/Moravskoslezské cukrovary, a. s.