Pochoutka vytvořená zahřátím zrnek kukuřice, to je popcorn! Bez křupavé dobroty v krabici se neobejdou návštěvníci kin a popcorn je též oblíbenou pochutinou při domácích oslavách. Jaká je ale jeho historie? Sahá mnohem dál, než by se dalo tušit.

Kukuřičné pukance znali američtí indiáni již před pěti tisíci lety. Teplem nafouknutá zrníčka je uváděla v úžas, proces pukání považovali za magický a popcornem uctívali své bohy. Aztéčtí indiáni používali vypukanou kukuřici spíše na ozdobu než na jídlo a zdobili s ní obřadní čelenky a náhrdelníky. Nejstarší popcorn byl nalezen v Novém Mexiku, konkrétně v Netopýří jeskyni v Guadelupských horách a jeho stáří se odhaduje na 5000 let.

Oblíbený televizní snack

Popcorn na své popularitě neztratil ani po tisícovkách let a my si pochutnáváme na jeho slaných i sladkých variantách. V Americe byl na počátku 20. století prodáván na ulici pod názvem „Pearls“ a o něco později se stal oblíbenou pochoutkou do kina. Majitelé biografů proti pojídání popcornu v sálech zprvu protestovali. Během ekonomické krize však byl tento pokrm jedním z malá luxů, který si lidé mohli dovolit a majitelé kin nakonec začali popcorn sami prodávat.
Vynález mikrovlnné trouby a přístrojů na přípravu popcornu, tzv. popkornovačů, rozšířil konzumaci kukuřičné pochoutky i do běžných domácností.

Součást umění

Popcorn není jen oblíbenou potravinou, stejně jako u aztéckých kmenů před tisícovkami let, má i dnes dekorativní charakter. K dostání je například tzv. „popcorn jewelery“, kdy zrníčka pražené kukuřice zdobí prsteny či náhrdelníky. I některé značky módního průmyslu využívají motiv popcornu jako dekorativní prvek pro své kolekce.

Oslavte Den popcornu stylově

Asi nepřekvapí, že má kukuřičná pochoutka i svůj den. Připadá na 19. ledna a oslavit ho lze velmi příjemně. Jak na to?

  • Zařaďte popcorn do vašeho jídelníčku. Můžete jím nahradit některé přílohy, nebo ho pojídat ke zmrzlině, jako křupavý doplněk politý čokoládou.
  • Uspořádejte pro rodinu či přátele domácí promítání. Vyberte oblíbený film a k němu vyrobte pro každého pořádnou porci popcornu, podle toho, jaký má kdo rád.

Recept na domácí popcorn

Potřebujete:

100g kukuřičných zrn na popcorn

1 lžíci oleje

1 lžičku másla

Postup:

V hlubší pánvi rozehřejte máslo a olej, přisypte zrnka kukuřice a pánev zakryjte poklicí.

Za občasného třesení pánví nechte zrnka v oleji pukat. Asi po 5 sekundách pánev stále zakrytou poklicí odstavte. Ještě párkrát s ní zatřeste a teprve poté sejměte pokličku. Hotový popcorn přesypte do mísy a dochuťte dle přání solí či ho upravte na sladko.

Foto: pixabay.com_Jill Wellington, Instagram