Na podzim je nutné tělo aklimatizovat na chladnější časy a prohřátí polévkami je pro to naprosto ideální. Máme pro vás tipy na dvě skvělé polévky, které budou určitě chutnat nejen vám ,ale i mlsným jazýčkům vaší rodiny.
Mrkvový krém
Budete potřebovat:
- 4 větší mrkve, pokrájené nadrobno,
- 1 větší cibule, pokrájená nadrobno,
- 1 velká brambora, pokrájená nadrobno,
- lžíce olivového oleje
- 2 litry zeleninového vývaru,
- špetka suchého zázvoru, soli a pepře,
- opražená dýňová semínka.
Postup:
Ve větším hrnci rozpalte olivový oleje, přidejte cibulku a pár minut restujte. Pak přidejte pokrájenou zeleninu, chvilku restujte, přidejte vše uvedené koření a nakonec vše zalijte připraveným zeleninovým vývarem. Vařte suroviny doměkka a na závěr dobře rozmixujte a dochuťte. Když polévku naložíte na talíře, ještě ji ozdobte opraženými dýňovými semínky.
Pikantní řepná polévka s rajčaty
Budete potřebovat:
- 4 vakuované červené řepy,
- 3 větší rajčata,
- 1 větší cibule,
- 2 stroužky česneku,
- půlka chilli papričky,
- 1 litr zeleninového vývaru,
- Lžíce ghí nebo másla,
- kousek čerstvého zázvoru, soli a pepře,
- bazalka a zakysaná smetana na dozdobení.
Postup:
Řepu nakrájíme na kostky, cibuli, chilli, bazalku a česnek nasekáme nadrobno. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky a zázvor jemně nastrouháme. V hrnci rozpálíme ghí nebo klasické máslo, přidáme česnek, cibuli, zázvor a chilli a chvilku restujeme. Pak přihodíme rajčata a řepu a restujeme dále. Vše připravené zalijeme vývarem a vaříme asi dvacet minut, pak rozmixujeme a dochutíme. Na talířích polévku zdobíme nasekanou bazalkou a případně lžičkou zakysané smetany. Výborná je navíc opečená chlebová houstička.
foto: depositphotos.com/pinkcandy