Kalendář hlásá začátek podzimu a my si pro vás společně s cukrářem hvězd – Josefem Maršálkem, připravili recept na jednoduchý makový koláč s pohankou, který lze snadno vytvořit i v bezlepkové variantě.
Ingredience na piškot:
5 vajec
350 g cukr krupice
200 g mletého máku
150 g pohankové hladké mouky BIO Pernerka nebo bezlepkové hladké pohankové mouky
250 ml smetany ke šleháním
150 ml oleje
1 lžička skořice
1/2 lžičky soli
1 prášek do pečiva (bez lepku)
Ingredience na polevu:
250 g cukru moučka
60 ml citronové šťávy
Na ozdobu:
Květy chrpy
Postup:
Na piškot: vyšleháme vejce a cukr do husté pěny, přidáme smetanu, olej a poté lehce vmícháme zbylé ingredience. Vylijeme do vyššího plechu vymazaného olejem a vysypaného moukou. Dobře rozetřeme a pečeme při 170 °C asi 25-30 minut. Na ještě vlažný piškot rozetřeme polevu, kterou jsme připravili pečlivým vymícháním cukru a šťávy. Posypeme květy chrpy a necháme hotový koláč vychladnout.
Rozhovor s cukrářem Josefem Maršálkem najdete zde.
Více o Josefu Maršálkovi na: Marsalekjosef.com, Instagram: Marsalekjosef82
Foto: archiv Pernerka mouka