K podzimu nepatří jen spadané listí, uplakané počasí a rýma. Je také sezonou proklatě dobré pochoutky  – kaštanů! Plody kaštanovníku jsou oblíbené po celé Evropě, pojídají se na různé způsoby; se zeleninou, masem, oblíbené jsou i jako součást sladkých pokrmů. My vám jeden takový nabízíme!

Kaštanové brownies

Ingredience:

4 vejce
200g kvalitní čokolády
250g másla
250g třtinového cukru
1 balení vanilkového cukru
1 polévková lžíce kávy
100g kaštanové pomazánky či krému (např. Bonne Maman, 80 Kč)
200g polohrubé mouky
2 polévkové lžíce kakaa
špetka soli
½ prášku do pečiva s vinným kamenem
100g uvařených kaštanů

Postup:

Čokoládu a máslo rozehřejte v menším kastrůlku a poté je odložte stranou. V míse vyšlehejte vejce, kávu a vanilkový cukr, přidejte rozehřáté máslo s čokoládou; nakonec přijde kaštanový krém. V jiné míse smíchejte mouku, kakao, sůl, prášek do pečiva a za stálého míchání postupně přisypávejte k první směsi. Uvařené kaštany rozčtvrťte a opatrně vmíchejte do těsta.

Brownies se nejlépe pečou v hranaté formě o rozměrech cca. 22 x 22 cm. Pokud ji doma nemáte, můžete použít i kulatou, dortovou formu.
Formu vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 160 °C, těsto vylijte do formy a pečte přibližně 50 minut (doba pečení záleží na typu trouby).

Hotové brownies lze ozdobit rozehřátou čokoládou či nasekanými kousky kaštanů.

Více sladkých receptů naleznete zde

Foto: Depositphotos