Po sladkých vánočních oslavách přichází doba masopustu a karnevalového veselí. Milovníci masa a slaných pochoutek se radují už od tzv. „Tučného čtvrtku“. K obědu se podávalo maso, zelí, knedlíky a podle tradic se mělo jít dosyta, aby člověk byl celý rok při síle. V tento den se také konaly zabijačky. Následující veselé období se hodovalo a popíjelo. Aby i vaše chuťové pohárky zažily to pravé veselí, přinášíme tipy na omáčky k pečínkám, špízům, steakům. Ale pozor, měli byste je stihnout ochutnat před začátkem půstu – tzv. popeleční středou, která letos vychází na 14. února.
Jednoduchá brusinková omáčka s červeným vínem
Ingredience:
- 600 ml červeného vína
- 20 g Korunního třtinového cukru Demerara
- 4 vrchovaté lžíce zavařených brusinek
V kastrolku s tlustým dnem necháme zkaramelizovat třtinový cukr, přidáme červené víno a brusinky. Směs vaříme na středním plamenu a promícháváme, dokud se část vína neodpaří a omáčka nezhoustne. Podáváme teplé. Výborně se hodí ke zvěřině či vepřové panence.
Sladká pivní omáčka s cibulí
Ingredience:
- 200 ml tmavého piva
- 3 lžíce studeného másla
- 3 stroužky česneku
- 2 velké cibule
- 2 lžíce Korunního cukru hnědého
- 2 lžíce balzamikového octa
- Pepř, sůl
- Výpek z masa
Nakrájíme si cibule na tenké měsíčky. Na pánvi necháme rozpustit 1 lžíci másla. Přidáme cibuli a na mírném ohni smažíme cca 20 minut, občas promícháme. Přidáme nasekaný česnek, cukr a ocet. Podle chuti přidáme pepř a sůl a celou směs zalijeme pivem. Vaříme asi 5 minut, sundáme z ohně a po částech vešleháme zbylé máslo. Dejte si omáčku k vepřovému masu a skleničce vychlazeného piva.
TIP: Ideální je začít na pánvi, kde se peklo maso, aby omáčka měla správnou masovou chuť.
Cibulový džem s černým pepřem
Ingredience:
- 6 velkých cibulí
- 3 hrnky sherry nebo červeného octa
- 3 hrnky Korunního cukru třtinového Demerara
- 4 bobkové listy
- 20 nahrubo nadrcených kuliček černého pepře
Cibule nakrájíme na plátky a vložíme je do kastrolu s tlustým dnem. Přidáme sherry, třtinový cukr, bobkový list a kuličky pepře. Vaříme, dokud se tekutina neodpaří a cibule není průsvitná. Vychladlý džem plníme do skleniček, které v chladném prostředí vydrží 4-6 měsíců (nemusíme zavařovat). Cibulový džem s černým pepřem se báječně snoubí s chutí pečených či uzených mas, paštik nebo teriny.
Více informací na: www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr
Zdroj: Moravskoslezské cukrovary, a. s.