Dýně hokkaido je pro nás v kuchyni v posledních letech stejně běžná jako jiné druhy zeleniny. Dá se z ní připravit spousta pokrmů. Já miluji hlavně dýňovou polévku a především tuto rychlovku, kterou na podzim připravuji hodně často.

Ingredience:

Na dýni

  • 1 střední dýně hokkaido
  • 4 lžíce olivového oleje Borges Extra Virgin
  • himalájská sůl (podle chuti)
  • čerstvě mletý pepř (podle chuti)
  • čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn, tymián) nebo rukola na posypání

Na dip

  • 1 zakysaná smetana (případně řecký jogurt)
  • malá hrstka lístků čerstvé bazalky
  • 1 malý stroužek česneku
  • himalájská sůl (podle chuti)
  • čerstvě mletý pepř (podle chuti)

Nejprve si předehřejeme troubu na 170 stupňů.

Dýni důkladně omyjeme, odstraníme konce, rozkrojíme ji napůl a vydlabeme vnitřek (dýni neloupeme). Poté si ji nakrájíme na měsíčky (asi 1-1,5 cm silné).

Plech si vyložíme pečicím papírem. V míse smícháme olivový olej se solí a pepřem a dýni v něm promícháme. Pečeme, dokud dýně není měkká a zlatavá. Trvá to zhruba 20-30 minut.

Než se nám dýně upeče, připravíme si bazalkový dip. Smícháme zakysanou smetanu s nadrobno nakrájenou bazalkou. Dip ještě osolíme, opepříme a přidáme malý stroužek utřeného česneku.

Dýni posypanou čerstvými bylinkami servírujeme s bazalkovým dipem.

Další zajímavé recepty od Romany Böhmové najdete na jejím blogu Na skok v kuchyni.

Foto: Blog na skok v kuchyni

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.

1 komentář

Comments are closed.